Ponedjeljak, 5 Decembra, 2022

Predložen pritvor za Bilala Bosnića i četvoricu osumnjičenih u akciji “Damask”

Sarajevo – Tužilaštvo BiH je uputio prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osumnjičene za kaznena djela terorizma. Predložen je pritvor za Huseina Bilala Bosnića, Avdulaha Hasanovića, Enesa Mešića, Emina Hodžića i Adema Karamuju, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

“Mjera pritvora između ostalog je predložena zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, među kojima ima i osumnjičenih koji su na duže periode napuštali BiH i ilegalno odlazili na područje Sirije, te opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke i saučesnike, kao i opasnosti da bi na slobodi mogli počiniti novo krivično djelo ili završiti započeto”, navodi se u saopštenju.

 

Prema preostaloj četvorici osumnjičenih, Tužiteljstvo BiH će pokrenuti prijedlog za određivanje mjera zabrane, koje će uključivati tzv. kućni pritvor, odnosno zabranu napuštanja boravišta, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, te nasumičnu policijsku kontrolu prisutnosti na adresi. “U slučaju bilo kakvih kršenja ovih mjera, za ove osobe će također biti zatražen pritvor. Istraga se nastavlja prema svim osobama koje su bile tretirane u okviru akcije ‘Damask'”, navodi se u saopštenju.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO