Pred kapijom Memorijalnog centra u Potočarima za sada nepoznate osobe ostavile su vreću sa svinjskim otpadom.

Ovu informaciju saopćili su iz Općinskog odbora SDA Srebrenica te su najoštrije osudili, kako su naveli, ovaj vandalski i sramni čin.

– Riječ je o gnusnom napadu, s ciljem skrnavljenja mezarja žrtava genocida u Srebrenici, te brutalnog vrijeđanja osjećaja preživjelih i porodica ubijenih Srebreničana, sa jasnim političkim konotacijama. Od nadležnih organa bh. entiteta RS, prije svega policije, očekujemo da što prije utvrde i sankcioniraju počinioce, ali i da se utvrdi politička odgovornost za ovakve stvari. Nema dileme da je ovakav postupak moguć samo u ambijentu, u kojem najodgovornije institucije vlasti neprestano negiraju istinu o genocidu, te izražavaju nepoštovanje prema žrtvama kao poželjno ponašanje – saopćili su iz SDA.

Kako su istakli, Vlada RS, koja neprestano provodi kampanju omalovažavanja istine i vrijeđanja žrtava genocida, snosi direktnu političku odgovornost za ovakve postupke.

– Kako očekivati da neodgovorni pojedinci i grupe ne vrijeđaju žrtve, kada to najodgovornije institucije vlasti rade? Pozivamo sve odgovorne domaće i međunarodne subjekte, kao i sve građane Bosne i Hercegovine, da pruže podršku i solidarnost žrtvama genocida, te povratničkoj populaciji u Podrinju, koja se bori sa sve većim pritiscima i zastrašivanjima. Postupci poput ovih najbolje govore o moralnoj izobličenosti njihovih nalogodavaca i izvršilaca, ali neka znaju da nećemo šutjeti i da nas neće zaplašiti, te da ćemo na sve ovo odgovoriti sa odlučnom, dostojanstvenom i snažnom inicijativom za zaštitu istine o genocidu, žrtava i porodica preživjelih – poručili su iz OO SDA Srebrenica.

3 KOMENTARA

  1. Strano , ogavno , morbidno … Zasto se Republika Srbija i tamo genocidna klika u RS ne ogradi od ovog cina.
    Eto ima nazalost podosta ostrascenih Srba koji bi i dalje da nizu genocide nad Bosnjacima.

    A eto prije izvjesnog vremena neki Rasim , Vucic i neki Dodik posmatrase vojni manevar na Pesteru….
    Postavljajte sebi pitanja i trazite odgovore.

  2. Taj cin vrlo glasno govori o sredini u kojoj su ljudi koji to mogu uraditi ponikli. Ako nijedan predstavnik vlasti od Srebrnice do Banja Luke ne reaguje i ako policija nista ne ucini da otkrije pocinioce, trebalo bi da reaguju obicni ljudi, Srbi iz Bosne. Ako izostanu i njihove reakcije, znaci da nema Srba u Bosni koji znaju za sram.

Comments are closed.