Naslovna Featured Istaknuto Pre roka: “Put Novi Pazar – Tutin će stvoriti uslove za razvoj...

Pre roka: “Put Novi Pazar – Tutin će stvoriti uslove za razvoj celog regiona”

pre-roka:-“put-novi-pazar-–-tutin-ce-stvoriti-uslove-za-razvoj-celog-regiona”

NOVI PAZAR – Rekonstrukcija državnog puta od Novog Pazara do Turina napreduje odlično, ocenjuju iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Šta više, radovi se odvijaju i brže od planiranog roka.

Fizička realizacija projekta u ovom trenutku iznosi 61,83 odsto, iako je planirano 60 odsto.

Dužina saobraćajnice je, podsetimo, 20,5 kilometara, a vrednost radova iznosi 24 miliona evra.

“Rekonstrukcijom magistralnog puta od Novog Pazara do Tutina građani će se voziti putnim pravcem koji će biti širi, funkcionalniji i bezbedniji. Ovaj putni pravac će stvoriti uslove za dodatni razvoj grada Novog Pazara i celog regiona”, počuju iz Ministarstva.

Izvođač radova, turska kompanija Tašjapi (Tasyapi), angažovala je dodatnu mehanizaciju i ljudstvo u cilju završetka radova do juna 2022. godine.

Šta predstoji?

Na mostu preko Sebečevske reke preostali su završni radovi na postavljanju hidroizolacije i slojeva asfalta (radovi su predviđeni kada vremenski uslovi postanu povoljni).

Radovi su, dodaju u Ministarstvu, otvoreni na svim pod-deonicama projekta.

Eksproprijacija

Kada je u pitanju Novi Pazar (Sebečevo), prema projektu eksproprijacije, od 67 predviđenih formirano je 64 rešenja o eksproprijaciji, a od 64 rešenja ponude za eksproprijaciju su date za 64.

Sa druge strane, kada se govori o Tutinu (Pokrvenik, Raduhovce, Kovači, Mitrova, Žirče), prema projektu eksproprijacije, od 133 predvišenih formirano je 105 rešenja, a od 105 rešenja ponude su date za 102.

Saradnja sa Turcima

Kako podsećaju u Ministarstvu, rekonstrukcija je predviđena Sporazumom o saradnji u infrastrukturnim projektima između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Turske koji je zaključen oktobra 2009. godine. Sem toga, zaključen je i Aneks 1 pomenutog sporazuma.

Septembra 2018. godine potpisan je Okvirni sporazum između Vlade Republike Srbije i turske kompanije Tašjapi o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata, što je prethodilo potpisivanju Komercijalnog ugovora.

“Komercijalni ugovor za rekonstrukciju državnog puta Novi Pazar-Tutin potpisan je sa turskom kompanijom Tašjapi oktobra 2018. godine u Beogradu, u vrednosti od 24 miliona evra. Ova kompanija je, osim izvođenja radova, zadužena i za izradu projektno-tehničke dokumentacije (priprema Idejnog projekta, Plana detaljne regulacije i projekta za izvođenje radova)”, navode u Ministarstvu.

b92.net

Exit mobile version