Naslovna Featured Istaknuto Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini

Poznati glumac Mustafa Nadarević preminuo u 77. godini

poznati-glumac-mustafa-nadarevic-preminuo-u-77.-godini

Poznati bosanskohercegovački glumac Musatafa Nadarević preminuo je u 77. godini nakon duge borbe sa teškom bolešću.

Vijest o Nadarevićevoj smrti potvrdio je i bh. glumac Moamer Kasumović, njegov dugogodišnji partner u popularnoj seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

“Zbogom dragi moj Muice”, napisao je Kasumović na svom Twitter profilu.

Mustafa Nadarević rođen je u Banjoj Luci 1943. godine, djetinjstvo proveo u Bosanskom Novom. Poslije završene gimnazije u Rijeci, diplomirao na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Pozorišnu karijeru započeo u Zagrebačkom teatru mladih; od 1969. član Drame Hrvatskog narodnog pozorišta u Zagrebu.

Pozorišnu karijeru je započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine postao je član Drame Hrvatskog narodnog kazališta u tom gradu. Filmsku karijeru započinje tek početkom osamdesetih godina u sporednim ulogama.

U filmu “Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. Zatim su uslijedili filmovi “Već viđeno“ Gorana Markovića iz 1987. godine, “Glembajevi“ Antuna Vrdoljaka iz 1988. godine, pa “Kuduz“, “Gluvi barut“, “Praznik u Sarajevu“, “Puška za uspavljivanje“, “Ničija zemlja“, “Gori vatra“, “Nafaka“ i mnogi drugi. Publiku ispred malih ekrana oduševio je ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen normalan“ koja je snimana od 2007. do 2016. godine, po kojoj će najviše ostati upamćen.

Kao reditelj je debitovao 1992. godine sa predstavom “Let iznad kukavičjeg gnezda“, a nakon toga postavio je nekoliko velikih predstava – “Balkanski špijun“ Dušana Kovačevića, “Zabune“ Alana Ayckbourna u Satiričnom kazalištu Kerempuh, “Hasanaginica“ Milana Ogrizovića u Hrvatskom naarodnom kazalištu i Narodnom pozorištu u Sarajevu.

Anadolu Agency

A. N.

Exit mobile version