Pozitivni efekti epidemije

U centru Duga sinoć je održana tribina pod nazivom „Izazovna vremena za nove vidike“. Cilj je fokusiranje na pozitivne efekte pandemije o kojima se retko ili nikako ne govori.

Na tribini se govorilo o više aspekata pandemije. Na početku je bilo reči o negativnim posledicama pandemije na psihosocijalni razvoj kod dece. Psiholog Farisa Kavazović istakla je da je podizanje svesti o promenama koje su se desile tokom pandemije veoma bitne kao i na koji način se mogu sprečiti negativne posledice na život kako dece tako i odraslih.

„Konkterno za decu možemo uspostaviti dnevnu rutinu kako bi ona bila približna onoj koju su deca imala pre pandemije. Kod srednjoškolaca raditi na osećaju anksioznosti i agresivnosti i usmeriti ih na neka kreativna delovanjagde oni mogu razviti svoju kreativnu individualnost.

„Cilj nam je da koronu okrenemo u svoju korist, ako mogu grubo da kažem. Da sva stanja koja smo prošli od vanrenog stanja, policijskog časa. Da sve to stavimo na jednu stranu i vidimo šta je to bilo pozitivno i šta smo novo naučili dok je sve ovo trajalo“, istakao je član gradskog štaba za vanredne situacije Boško Mihailović.

„ono što je veoma važno je da su mladi naučili da cene neke prave vrednosti i da ono što su ranije smatrali da je poklonjeno i da se podrazumeva, a to je dobro zdravlje, danas shvataju koliko je ono u stvari vredno. I samo što su počeli na taj način da razmišljaju treba da bude dovoljno da budu srećni i zadovoljni“, kazala je master psihologije i školski psiholog u Medicinskoj školi Zehra Hamidović.

Roditelji i deca koji su prisustvovali tribini mogli su čuti brojne pozitivne strane pandemije ali i savete kako da pristupe i pomognu deci ukoliko primete neke promene u ponašanju usled svih događaja koji su nas zadesili.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO