Povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hepatitisa C i B u novopazarskom ZZJZ od sutra besplatno testiranje

 Svake godine, 28.jula, obeležava se Svetski dan borbe protiv hepatitisa. Ove godine obeležava se pod sloganom “Hepatitis ne može da čeka” a učešće u obeležavanju uzeo je i novopazarski ZZJZ tako što će od sutra, od 10 sati besplatno testirati građane na hepatitise C i B.

Svakog 28.jula svetska javnost se mobiliše, pod jednom temom, sloganom da preduzme mere i podigne svest o globalnom opterećenju virusnim hepatitisima, kako bi se uticalo na stvarne promene kojima bismo zajednički olakšali prevenciju, dijagnozu i lečenje virusnih hepatitisa, ali i podigli svest o važnosti poznavanja sopstvenog hepatitis statusa i proširili informacije o mogućnostima i značaju lečenja. Doprinos u podizanju svesti javnosti uzeo je i novopazarski ZZJZ.

“Odlučili smo da od sutra pa u narednih nekoliko dana, besplatno vršimo testitanja na pomenute hepatitise, a testirati se mogu svi zainteresovani građani koji to mogu učiniti bez ikakvog uputa i zdravstvene knjižice od 10 do 13h”, kazala je dr Rukija Aličković Nurković iz ZZJZ Novi Pazar. Ona naglašava da  smptomi često izostaju tako da veliki broj ljudi i ne zna da ima neki od hepatitisa i zato je veoma važno testirati se i na taj način znati svoj hepatitis status.

Iskoristite mogućnost koju vam nudi ZZJZ i testirajte se na pomenute hepatitise jer su hronični hepatitisi B i C  glavni uzrok nastanka ciroze i raka jetre i najčešći razlog za transplantaciju jetre u Evropi. Prema poslednjim podacima SZO, godišnje se registruje oko 3 miliona novih infekcija prouzrokovanih virusom hepatitis B i C, a čak i u uslovima trenutne epidemiološke situacije prouzrokovane infekcijom  COVID-19, usled komplikacija virusnih hepatitisa B i C i bolesti koje su povezane sa hepatitisom, na svakih 30 sekundi umre jedna osoba.

B.Veljović

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO