Naslovna Featured Istaknuto Povodom Dana Sandžaka održan okrugli sto “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“

Povodom Dana Sandžaka održan okrugli sto “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“

povodom-dana-sandzaka-odrzan-okrugli-sto-“zavnos-–-historijske-okolnosti-autonomije-sandzaka“

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) višednevnim manifestacijama obeležilo je 20. novembar, Dan Sandžaka. U Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru organizovan je i okrugli sto “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“, na kojem je učestvovalo 11 naučnih radnika iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, javlja Anadolu Agency (AA).

Osim istorijskih činjenica o osnivanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka 1943. te njegovog raspuštanja 1945. godine, govorilo se i o aktuelnim pitanjima i temama nametnutim kao posledica nesprovođenja ideja koje su sve narode Sandžaka ujedinile 20. novembra 1943.

Kako je naglašeno, svi narodi Sandžaka su se tada opredelili za antifašizam kao svoju ideologiju i krenuli u borbu protiv tadašnjih fašističkih okupatora. Sagovornici su istakli da svi narodi Sandžaka 20. novembar slave i uvažavaju kao jedan od značajnijih dana iz zajedničke istorije.

Posebno je značajno, podvučeno je, govoriti o Sandžaku danas s obzirom na prevaru Komunističke partije Jugoslavije i njene ispostave za Sandžak čije se posledice i danas osećaju.

“Dok je trebalo organizovati politički i vojni otpor protiv okupatora i odbranu ovog prostora, do tada je Sandžak postojao kao samostalna administrativna i politička jedinica. Kada je trebalo to i ustanoviti kao trajnu kategoriju na prostoru Jugoslavije, onda se odustalo od tog koncepta koji je bio do tada, to je istorijska prevara od strane Komunističke partije Jugoslavije, to je izdaja ovog naroda i mi nećemo taj datum zaboraviti i nećemo zaboraviti značaj ZAVNOS-a i prošlosti Sandžaka. Mora se nastavljati sa uspostavljanjem višeg stepena, i više demokratskih sloboda i prava za sve građane Sandžaka“, čulo se između ostalog na okruglom stolu “ZAVNOS – historijske okolnosti autonomije Sandžaka“.

BNV je obeležavanje praznika počeo promocijom knjige “Sandžak – stogodišnja borba za slobodu”, autora Dauta Nurilera, a obeležavanje 20. novembra nastavljeno je održavanjem “Sandžačkih književnih susreta – SAKS 2021”.

Dan Sandžaka, 20. novembar, obeležio je i novopazarski Kulturni centar tribinom “Živjeti ideju antifašizma” i izložbom rukotvorina i starih zanata naroda sa prostora regije Sandžak.

Podsetimo, odluku da se 20. novembar proglasi jednim od najvećih nacionalnih blagdana Bošnjaka u Srbiji, donelo je Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) 2005. godine, a odluku je potvrdio i tadašnji Savet za nacionalne manjine Republike Srbije.

Pored 20. novembra, Dana Sandžaka, nacionalni blagdani Bošnjaka u Srbiji su 11. maj, Dan bošnjačke nacionalne zastave, i 28. septembar, Dan Bošnjaka, a obilježava se i 11. juli, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici. U gradovima i opštinama Sandžaka, 20. novembar je neradni dan.

A.N. / AA

Podeli

Exit mobile version