Povelja Prijatelj Bosne za 2021. predsednici BNV Jasmini Curić

Povelja Prijatelj Bosne za 2021. godinu uručena je predsednici Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr Jasmini Curić u znak zahvalnosti za, kako stoji u obrazloženju, prijateljstvo i izuzetan doprinos očuvanju i afirmaciji multikulturalne, demokratske i suverene Bosne i Hercegovine. Nagradu je uručio prof. dr Mirko Pejanović ispred Odbora za dodelu godišnjih priznanja udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“.

Predsednica BNV dr Jasmina Curić je izjavila da joj je posebna čast što je dobila ovu nagradu koja se dodeljuje na godišnjicu Sultan Fatihove Ahdname iz 1463. godine koja je preteča mnogim konvencijama za zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

„Upućujem zahvalnost organizatoru što je u Bošnjačkom nacionalnom veću i mom radu i djelovanju prepoznao elemente afirmacije nezavisne, cjelovite i suverene države Bosne i Hercegovine. Mi vidimo Bosnu i Hercegovinu kao državu koja je zajednica ravnopravnih naroda i građana i to baš onakva kakvu nalaže sultan Fatih svojom ahdnamom.“ – kazala je  Curić.

Dobitnici ovogodišnjih nagrada Prijatelj Bosne i Zlatna Ahdnama su i ministarka inostranih poslova Bisera Turković, prof. dr Dževad Jahić i Avdija Pepić, predsednik SDA Makedonije. Povelja Prijatelj Bosne posthumno je dodeljena i Rafetu Husoviću, predsedniku Bošnjačke stranke Crne Gore te dr Hasimu Mekiću, dugogodišnjem predsedniku Izvršnog odbora BNV.

Udruženje Bosansko-tursko prijateljstvo „Bosfor“ je dodelilo nagrade na svečanoj akademiji organizovanoj povodom 558. godišnjice Ahdname Sultan Fatiha. Dodela nagrada je organizovana po 19. put i to povodom 28. maja – Dana zajedništva, ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO