Povećana kazna za ranjavanje policajca

Viši sud u Novom Pazaru osudio je danas Dženana K. (36) na jedinstvenu kaznu od 11 godina i šest meseci zatvora zbog toga što je 7. septembra 2017. godine teško ranio policajca na dužnosti Dragana Čekanovića, saznaje radio Sto plus.

Taj pravosudni organ je u ponovljenom suđenju Dženana K. proglasio krivim za izvršenje krivičnog dela teško ubistvo u pokušaju zbog čega ga je osudio na 10 godina zatvora, dok ga je za krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje i nošenje oružja osudio na dve godine.

Odbrana osuđenog je tvrdila da on nije imao umišljaj da liši policajca života, da sa njim nije bio u sukobu i da je do ranjavanja došlo iz nehata.

Tužilaštvo je u ponovljenom postupku zastupalo stav iz optužnice da je osumnjičeni bio svestan da Čekanović obavlja službenu dužnost i da je nesporno Dženan K. pokušao da ga liši života.

Viši sud je, za razliku od prvog suđenja, uvažio argumente Tužilaštva i Dženana K. proglasio krivim za nelegalno nošenje oružja jer se odredba o legalizaciji oružja ne može primeniti na oružje kojim je izvršeno krivično delo.

Odbrana i Više tužilaštvo imaju pravo žalbe na ovu presudu.

Prvostepenom presudom Višeg suda Dženan K. je osuđen na 10 godina zatvora zbog teškog ubistva u pokušaju, ali je Apelacioni sud u Kragujevcu uvažio žalbe odbrane i Višeg tužilaštva iz Novog Pazara i presudu poništio, naloživši novo suđenje.

Osumnjičeni se tereti da je uveče, 7. septembra 2017. godine, dok je sedeo u bašti jednog kafića u Ulici Stefana Nemanje u Novom Pazaru, pucao iz pištolja i pogodio u stomak Čekanovića koji je sa kolegom bio u patroli.

On je nakon toga pištolj sakrio, a policiji je ispričao da je neko pucao u njega, ali da je slučajno pogođen policajac. Međutim, pregledom snimaka sa video nadzora utvrđeno je da je Dženan K. pucao.

Motiv zbog kojeg je pucao u policajca i ostao je nepoznat, a napadač je tokom istrage i suđenja govorio da Čekanovića ne poznaje, da nije hteo da puca u njega i da se kaje zbog svega.

Policajac se od zadobijenih povreda oporavljao nekoliko nedelja na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

N. Kočović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO