POTVRDJENO! Hepatitisom A zaražena dva učenika OŠ “Desanka Maksimović” Ganić: očekujemo porast obolelih!

Čak ni deset dana od kada su dva učenika hospitalizovana pod sumnjom da boluju od Hepatitisa A rukovodstvo škole ne preuzima nikakve ozbiljne korake. Epidemiolozi su potvrdili da se radi o opasnom virusu koji se brzo širi, naročito u ustanovama gde boravi veliki broj dece poput škola i vrtića. 

Hepatitis A, poznatiji kao žutica ili bolest prljavih ruku, veoma lako se prenosi kod dece. Zaraženi mogu da prenesu virus na druge dve nedelje pre nego što se kod njih pojave simptomi. Vreme koje prodje od ulaska virusa u organizam do pojave prvih simptoma bolesti traje dve do četiri nedelje. Simptomi bolesti su: temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, mučnina i povraćanje, a ponekad i proliv!

“Hepatitis A nije u školi, nego je u naselju pored škole. A dvoje dece iz tog naselja su učenici ove škole, da bismo sprečili širenje ove bolesti, preduzeli smo sve mere prevencije. Prošlo je već desetak dana od prvih slučajeva, situacija je pod kontrolom, broj obolelih se nije povećao.”, kaže epidemiolog Ganić.
U Novom Pazaru je od početka godine dijagnostikovano 7 zaraženih od žutice. Radi se o virusu koji se lako prenosi i prema ocenama stručnjaka, epidemiološka situacija u gradu nije dobra.

“Očekujemo porast obolelih, naročito na proleće. Plašim se da ne dođe do širenja ovog virusa u kolektivima kao što su zabavišta, škole i mesta javnih okupljanja, gde u slučaju neadekvatnog delovanja može da dođe do teže eskalacije.”, zaključuje Ganić.

Stručnjaci savetuju građanima da se pridržavaju preventivnih mera, kako bi se zaštitili od žutice. To podrazumeva, redovno održavanje lične higijene, posebno ruku, kao i izbegavanje kontakta sa prljavim predmetima.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO