Naslovna COVID 19 Potvrdjena korona u olimpijskom selu

Potvrdjena korona u olimpijskom selu

potvrdjena-korona-u-olimpijskom-selu

TOKIO – Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju saopštili su danas da je u olimpijskom selu zabeležen slučaj zaraze korona virusom.

“Postoji jedna osoba u selu. To je prvi registrovani slučaj, i otkriven je prilikom dolaska”, rekao je portparol komiteta zaduženog za organizaciju Igara, ne precizirajući da li je reč o sportisti ili članu stručnog štaba, kao ni iz koje zemlje zaražena osoba dolazi.

Olimpijske igre u Tokiju trebalo bi da budu održane od 23. jula do 8. avgusta, pošto su zbog pandemije pomerene za godinu dana, i u Japanu su uvedene stroge mere da bi do njih moglo doći.

“Činimo sve što možemo da bismo sprečili širenje korona virusa. Ako dodje do zaražavanja, imamo plan za odgovor”, rekla je predsednica organizacionog komiteta Seiko Hašimoto.

Manje od nedelju dana do ceremonije otvaranja Igara, Tokio nije u slavljeničkom raspoloženju pošto broj zaraženih korona virusom nastavlja da raste a vanredna situacija je uvedena u ponedeljak i trajaće do 22. avgusta.

Skoro sva olimpijska nadmetanja biće održana iza zatvorenih vrata a desetine hiljada učesnika, od sportista i sudija do stranih novinara, podvrgnute su strogim ograničenjima.

Te mere ne zadovoljavaju lokalno stanovništvo, budući da je u Tokiju prethodnih dana potvrdjivano skoro 1.300 novih slučajeva korone dnevno.

Predsednik Medjunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah u četvrtak je izjavio da mere daju rezultate i da svi timovi poštuju i podržavaju propise.

indeksonline.rs/Beta/AFP

Exit mobile version