Potvrda o preležanom virusu važi samo šest meseci?! Sve nedoumice oko zelenog sertifikata

Digitalni Zeleni sertifikat osmišljen da olakša putovanje i ulazak u druge zemlje u toku pandemije korona virusa, u praksi ostavlja otvorena mnoga nerazjašnjena i nedefinisana pitanja. Jedno koje muči građane koji su preležali koronu pre više od 6 meseci jeste da li oni mogu da dobiju ovaj sertifikat i da li će podaci nakon pola godine iz sistema biti izbrisani?

Podaci se ne brišu posle šest meseci ali se u sertifikatu ne prikazuju

Za lica koja su se oporavila od COVID-19 podatak se prikazuje ukoliko je lice imalo pozitivan rezultat PCR ili antigenskog testa u poslednjih 6 meseci. Tako je prema upustvu o zelenom sertifikatu Republike Srbije. Ovo je zbunilo građane naše zemlje koji nameravaju da putuju u Grčku a preležali su korona virus pre više od pola godine. Oni su su ostali u nedomici kako onda da iskoriste mogućnost koju je Grčka najavila da će priznavati potvrde o preležanoj bolesti i do 9 meseci?

Iz IT Uprave objašnjavaju da se podaci iz Zelenog sertifikata ne brišu, oni se skladište ali nakon predviđenog perioda od 6 meseci oni neće biti vidljivi pri očitavanju sertifikata.

Kako kažu ovo pravilo je po preporukama Evropske komisije i ono važi kod nas.

– Digitalni zeleni sertifikat se izdaje na osnovu dopune Pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima koje je doneo Ministar zdravlja. On je definisan u skladu sa preporukama Evropske komisije- rekli su iz IT Uprave.

Najavu Grčke da će priznavati dokaz o preležanoj infekciji i duže od 6 meseci iz IT Uprave komentarišu kao otvorenu mogućnost svake države da odlučuje za sebe i uslovima ulaska.

Kako iskoristiti ovu mogućnost koju Grčka nudi ostalo je nejasno je i među turističkim radnicima. Naime, u jednoj Beogradskoj Turističkoj agenciji o uslovima ulaska u Grčku stoji da pored onih koji su vakcinisani i imaju negativan PSR test u zemlju bez zadržavanja, testiranja i karantina mogu da uđu i oni koji su preležali virus korona od 2 do 9 meseci.

Pozvali smo ih da nam objasne kako izgleda taj proces, međutim ni oni nisu imali odgovor.

– Mi za sada nismo imali putnike koji su preležali korona virus u ovom periodu u nazad tako da nismo imali iskustva kako to izgleda na granici. Konfuzno je i za nas kako bi se to odvilo i mi smo se obratili nadležnima da nam ovo objasne, međutim još uvek čekamo odgovor – kažu iz agencije.

Prema njihovim rečima moguće je da je negde došlo do greške i da bi trebalo uskoro da se zvanično usaglase ove dve zemlje.

Do kraja meseca u Grčku moguće ući bez digitalnog zelenog sertifikata

Za one koji su preležali koronu ulazak u Grčku do kraja juna moguć je uz papir koji potvrđuje da su u periodu do devet meseci unazad bili pozitivni na ovaj virus.

Iako se ovaj period ne poklapa sa onim u zahtevu za digitalni sertifikat, iz Yute kažu da su upoznati sa ovim problemom i da su se obraćali nadležnima da se ovaj problem treba da se reši.

– Mi smo se obraćali E – upravi povodom ovog pitanja, jer bilo bi logično da se podaci iz sertifikata brišu nakon 9 meseci a ne nakon 6. Neke zemlje kao što je Hrvatska, Turska i Bugarska su na 6 meseci a Grčka je na 9 meseci. Za sada nismo dobili odgovor – kaže Aleksandar Seničić direktor Yute.

Seničić objašnjava da za sada nije bilo problema prilikom putovanja i da su putnici prelazili za potvrdom o pozitivnom PSR testu.

– Što se tiče iskustava u putovanju, znam da su ljudi koji su preležali virus pre više od šest meseci prelazili granicu sa sačuvanim pozitivnim PSR testom, koji su dobili kada im se ustanovio virus. On apsolutno prolazi na granici i to će biti sigurno još 15 do 20 narednih dana. Za sada Zeleni sertifikat nije obavezan a najvljuju da će biti od prvog jula.

On napominje da je rok za obaveznu primenu Digitalnog sertifikata bio najpre prvog juna a da je sada taj datum pomeren za prvi jul.

– Ako imate pozitivan PSR ili antigeni test sačuvan 9 meseci od preležanog virusa on će proći na granici sigurno, ono što je jako bitno da bude na dva jezika odnosno na engleskom i srpskom. Ovaj dokaz može da bude i u elektronskom obliku i na papiru – kaže Aleksandar Seničić.

Za decu do 16 godina sertifikat vade roditelji

Deca mlađa od 16 godina ne mogu sama da izvade za sebe Zeleni digitalni sertifikat, već to za njih mogu da učine roditelji na šalteru bilo koje pošte. Iako je ovo zbunilo mnoge roditelje i mlade ovog uzrasta iz IT uprave objašnjavaju da se radi o zakonskoj proceduri.

– Odluka da deca mlađa od 16 godina ne mogu da podnesu zahtev je u skladu sa zakonom za korišćenje usluga elektronske uprave. Prema tom pravilniku korisnik usluga elektronske uprave može postati svako poslovno sposobno lice sa navršenih 16 godina života. Prema tome, ovaj uzrast ne može da otvori uopšte da se registruje na e Upravi pa tako ne može ni da podnese zahtev – kažu iz IT Uprave.

Iz uprave napominju da ovo nije nikakvo novo i posebno pravilo. Naime po zakonu naše zemlje deca ispod 16 godina ne mogu sama da podnesu zahtev za neki lični dokumenat.

– Kao i kod zahteva za druge lične dokumente, tako i prilikom ovog važi isto pravilo a to je da za decu pomenutog uzrasta to treba da urade roditelji – kažu iz IT uprave.

Oni objašnjavaju da roditelji dece do 16 godina zahtev za Digitalni zeleni sertifikat mogu podneti na šalteru bilo koje pošte i neophodno je samo da ponesu svoj lični dokumenat, pasoš ili ličnu kartu kao i dečiji dokumenat.

Izvor: Blic

Foto: SHUTTERSTOCK, TANJUG / AP / RAS SRBIJA

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO