Potraga za osnivačima sajtova sa ekstremističkim sadržajem

Novi Pazar -Beograd, Novi Pazar – Služba za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) MUP-a Srbije prikuplja informacije. Tek kada od policije dobijemo sve odgovore, odlučićemo o daljem postupku u vezi administratora Fejsbuk stranice „Armija Republike Sandžak“, kaže za Danas tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković. On dodaje da je odmah po saznanju da postoji stranice sa ekstremističkim sadržajem, o kojima je u jučerašnjem broju pisao Danas, formirao predmet i tražio od MUP-a da prikupi sve podatke.

– U toku je predistražni postupak i u cilju istrage ne možemo komentarisati saznanja do kojih smo sada došli. Tek kada budemo imali sve informacije, izaći ćemo u javnost, naglašava Stamenković. Na intervenciju Anonimusa Srbije administratori Fejsbuka su prethodno ugasili spornu internet stranicu. Međutim, u međuvremenu se pojavila grupa sa istim imenom – „Armija Republike Sandžak“, ovoga puta registrovana kao „društvena organizacija“.

Stručnjaci upozoravaju da je postojanje ovakvih grupa izuzetno opasno, jer šire ekstremizam i podstiču na mržnju. To pokazuju i postovi na navedenoj stranici, gde su se „četnici“ odmah oglasili i najavili odlazak u Novi Pazar. Većinu stanovnika u Novom Pazaru ne prestaju da iznenađuju militarističke ideje koje se plasiraju ovih dana. Ima dovoljno razloga da se ovdašnja javnost uznemiri i očekuje reakcija nadležnih državnih organa.

Predsednik Sandžačke narodne partije (SNP), koja participira u lokalnoj vlasti, Mirsad Đerlek smatra da takvi pozivi mogu da štete svima „u ovom regionu gde se stotinama godina živi multietnično“ i da oni koji nemaju šta da ponude da se bolje živi „uvek se late ekstremnog nacionalizma, koji nikome nije doneo dobro“.

– Ništa nije slučajno. Nalogodavci i izvršioci te ideje koriste nezaposlenost velikog broja mladih da ih zavedu i upute na pogrešan put. Vojske, armije, gubljenje života nisu način da se pomogne mladim ljudima, ocenjuje Đerlek i očekuje hitnu reakciju države „koja kalkuliše i dosta čeka, a ovo su ozbiljne stvari koje mogu da naprave trusno područje“.

– Vojskom i zveckanjem oružjem se ne razgovara sa sopstvenom državom, zaključuje lider SNP.

Izvršni direktor nevladine organizacije „Urban-in“ Sead Biberović ocenjuje da je to „nastavak dosadašnjeg delovanja sličnih portala, koji su i do sada objavljivali poluistine i laži i tako u Sandžaku pravili atmosferu kontinuiranih stavova“.

– To je posebno karakteristično kod mladih ljudi, po kojima je dobro i treba podržati sve što urade razne verske vođe i, naročito, islamski ekstremisti. To je veoma opasno za mlade ljude koji su laka meta za manipulaciju i koji niti imaju mogućnost, a vrlo često ni želju ni potrebe, da proveravaju ili preispituju informacije koje imaju, ističe Biberović i dodaje da je „manipulacija mladim ljudima posebno olakšana ukoliko se kod njih pobuđuju najniža religijska i nacionalna osećanja“.

Izvršni direktor Urba-in-a naglašava da policija mora „što pre da uradi svoj deo posla i obavesti javnost ko stoji iza takvih ideja“. Što se tiče najava da će ulicama ovog grada prošetati i četnici, Biberović ocenjuje da je to klasična pojava „jedan ekstremizam izaziva drugi“.

Inače, jedna od korišćenih parola „Pazar, Sandžak, nikad Srbija“ nije nova. Često može da se čuje na novopazarskom stadionu, a pre više od mesec dana novopazarski navijači uz ovu parolu klicali su i pevali i „Republici Sandžak“ i „autonomiji Sandžaka“

YUKOM: Mlaka reakcija države

Izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava YUKOM Milan Antonijević kaže za Danas da i tužilaštvo i policija treba da reaguju na svaku pojavu ekstremizma. „Ako stremimo demokratskom i tolerantnom društvu, takve pojave moraju da se spreče. Svaka propuštena šansa, a bilo ih je, dovodi do porasta nasilja na ulicama. Mlakom reakcijom države kod omladine se stvara osećaj da su takve stvari dozvoljene“, ističe Antonijević, ukazujući da treba ukinuti sve portale koji šire mržnju i pozivaju na nasilje.

izvor. Danas

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO