Naslovna Vijesti Svijet POTPIŠITE I VI! Peticiju za izručenje Gulena Turskoj potpisalo više od 80...

POTPIŠITE I VI! Peticiju za izručenje Gulena Turskoj potpisalo više od 80 hiljada osoba

Peticiju su pokrenuli Turci koji žive u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) a ona će biti otvorena do 16. augusta ove godine. Do sada su svoj potpis dale 81.502 osobe.
Cilj peticije je prikupiti 100 hiljada potpisa, nakon čega je moguće očekivati odgovor od Bijele kuće.
“Želim da naša vlada prestane biti sigurno utočište za Fethullaha Gulena i izruči ga Turskoj”, piše u naslovu peticije na web-stranici Bijele kuće.
U tekstu peticije također se navodi:
“Na dan 15. jula došlo je do pokušaja državnog udara i pokušaja rušenja legitimne i demokratskim putem izabrane vlasti u Republici Turskoj. Nakon toga jasno je ustanovljeno da su počinioci manja vojna grupa koja služi Fethullahu Gulenu i njegovoj terorističkoj organizaciji FETO. Turska je naš najpouzdaniji i najdugoročniji saveznik na Bliskom istoku. Naši saveznici u Turskoj Gulena su kvalifikovali kao teroristu. Pokušaj puča u Turskoj zaustavljen je zahvaljujući hrabroj interveniciji našeg prijateljskog turskog naroda. Molim vas pomozite mi da ubijedimo našeg Predsjednika i Vladu da Sjedinjene Američke Države rade sa demokratski izabranom vladom i zvaničnicima. Želim da naša vlada prestane biti sigurno utočište za Fethullaha Gulena i izruči ga Turskoj”.
Peticiju za izručenje Gulena Turskoj moguće je pronaći na adresi “petitions.whitehouse.gov”.

Exit mobile version