Potpisano 20 protokola o saradnji škola Novog Pazara i Hercegovačko-neretvanskog kantona: Nova era obrazovne i kulturne razmene

U Mostaru je potpisan protokol o saradnji između škola i predškolskih ustanova iz Novog Pazara i s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona čiji je cilj razvijanje veza u oblasti obrazovanja i kulture. Aktivnosti predviđene protokolima realizirat će se u od školske 2024/2025. do 2026/2027. godine, a cilj im je podržavanje obrazovanja putem zajedničkih projekata, bolje upoznavanje historije zemalja, njihovih kulturnih i obrazovnih sistema. Potpisano oko 20 protokola o saradnji između odgojno-obrazovnih ustanova iz Novog Pazara i HNK.

„Kada smo u aprilu ove godine boravili u Novom Pazaru otvorili smo niz značajnih tema koje se odnose na sve nivoe obrazovanja. Danas smo došli do realizacije jedne od planiranih aktivnosti, a to je potpisivanje protokola o saradnji koji će školama omogućiti da učestvuju u zajedničkim projektima prekogranične saradnje. Siguran sam da je ovo samo početak jedne uspješne saradnje na radost naših učenika i zaposlenika i da će ona doprinijeti osnaživanju zajedničkih kulturnih vrijednosti i obrazovnih sistema, kao i osnaživanju prijateljstva među školama“, kazao je ministar Velagić.

Prisutnima se obratila i gradska vijećnica Grada Novi Pazar, Denisa Curić, koja je istakla da joj je čast prisustvovati realizaciji ideje koja potiče od aprila mjeseca. „Povezivanje škola Hercegovačko-neretvanskog kantona i škola Novog Pazara nije samo potpisivanje protokola, već je i otvaranje jednog lijepog puta i razmjene znanja, a obrazovanje je pravi način približavanja ljudi. Nadam se da će ova saradnja doprinijeti mnogobrojnim rezultatima u našim obrazovnim sistemima“, kazala je Curić.

Direktori škola istakli su da potpisivanje protokola o saradnji sa školom otvara mogućnosti za razvijanje zajedničkih obrazovnih projekata i unapređenje obrazovnog procesa, realizaciju projekata koje bi učenici zajednički spremali, jačanje uzajamnih kulturoloških vrijednosti i razvijanje prijateljstva između naših škola.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO