Naslovna Vijesti Potpisan ugovor o kreditu za izgradnju autoputa Bar – Boljare, najvećeg projekta...

Potpisan ugovor o kreditu za izgradnju autoputa Bar – Boljare, najvećeg projekta u istoriji Crne Gore

Vlada Crne Gore i kineska Exim banka potpisali su danas ugovor o finansiranju autoputa Bar – Boljare, koji će značajno približiti sjever Crne Gore sa centralnim i južnim dijelom države.

Autoput će takođe povezati luke na Jadranu sa lukama na Dunavu. Vlada Crne Gore je za izvođače radova odabrala kineske kompanije CCCC i CRBC. Kredit vrijednosti 809,6 miliona eura u ime Vlade Crne Gore potpisao je ministar finansija Radoje Žugić.

Kako je danas saopšteno na konferenciji za novinare, od ukupne sume vrijednosti autoputa, 85 odsto sredstava biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke. Kredit je ugovoren sa rokom otplate od 20 godina uključujući šestogodišnji period odlaganja početka otplate odnosno grejs period. Godišnja kamatna stopa dogovorena je u visini od dva odsto. Preostalih 15 odsto sredstava obezbijediće Vlada CG.

Autoput Bar-Boljare je najveći i najsloženiji projekat u istoriji Crne Gore. Ukupna dužina autoputa od Bara do Boljara je 169,2 kilometara, a prioritetna i najteža dionica Smokovac-Mateševo duga je 41 km od čega više od 17 km otpada na tunele, 3 km na mostove i gotovo pola kilometra na vijakdukte.

Ministar saobraćaja i pomorstva u Vladi Crne Gore Ivan Brajović saopštio je nakon potpisivanja da se sa osjećajem zadovoljstva može obratiti javnosti.

“Potpisivanjem ugovora o kreditu sa kineskom Exim bankom, napravili smo posljednji korak ka parlamentarnoj proceduri, gdje ćemo razgovarati o najvećem infrastrukturnom projektu u istoriji Crne Gore. Završetkom parlamentarne rasprave i usvajanjem zakona o autoputu, mi ćemo stvoriti sve pretpostavke za početak realizacije autoputa Bar – Boljare. Izvođač je u obavezi da angažuje najmanje 30 odsto domaćih kompanija koje se bave ovim poslom, a očekuje se da kada bude najveći obim radova, da na ovom projektu radi oko četiri hiljade radnika”, kazao je Brajović, i napomenuo da će se u crnogorskom parlamentu već u ponedjeljak naći ugovor o kreditu i zakon o autoputu.

Ministar Brajović je takođe saopštio da očekuje da zakon o autoputu bude usvojen tokom novembra u Skupštini Crne Gore, a da bi pripremni radovi autoputa mogli početi do kraja godine.

Exit mobile version