Potpisan sporazum o saradnji između Bošnjačkog nacionalnog vijeća i Albanskog nacionalnog vijeća

Novi Pazar – U cilju formiranja zajedničkih pristupa sveobuhvatnom programu razvoja uspostavljanja saradnje o zajedničkim pristupima regionalnim politikama, programima i inicijativama, potpisan je Memorandum o saradnji između Albanskog nacionalnog vijeća i Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Ova dva nacionalna vijeća  će usklađivati svoje politike za uspostavljanje zajedničkih mehanizama za zaštitu, razvoj i unapređenje prava , kulture i očuvanje identiteta ove dvije zajednice.

“Mi kao nacionalna vijeća po zakonu po kojima su vijeća osnovana imamo i prava i obaveze da zauzimamo stavove, pokrećemo inicijative i preduzimamo mjere po svim pitanjima koja su neposredno vezana za identitet , položaj i ustavima i zakonima zagarantovana prava i bošnjačkog i albanskog naroda u ovoj zemlji. Želimo da od ove zemlje napravimo modernu evropsku državu, u kojoj će svi narodi , nacionalne zajednice i manjine, svi građani imati  ustavom i zakonom zagarantovana prava.”- istakao je predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Sulejman Ugljanin.

Predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća, Šukri Imeri je istakao da je potpisavanje ovog Memoranduma jedan od najvažnijih aktivnosti za Albansko nacionalno vijeće, historijsli momenat u cilju zaštite i unapređenja kolektivnih prava ove dvije zajednice unutar zakonskih nadležnosti.

Albansko nacionalno vijeće i Bošnjačko nacionalno vijeće će usklađivati svoje politike za uspostavljanje zajedničkih mehanizama za zaštitu , razvoj i unapređenje prava , kulture i očuvanje identiteta ove dvije zajednice. Vijeća će pokrenuti inicijative za realizaciju zajedničkih projekata od interesa za građane obe zajednice. Strane potpisnice se slažu da nastave zajedničko djelovanje u odnosu na državne vlasti u Beogradu.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO