Potpisan Memorandum o saradnji sa Ministarstvom pravde

Novi Pazar – Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković potpiso je Memorandum o saradnji u izvršenju alternativnih sankcija sa gradonačelnicima i predstavnicima devet gradova u Srbiji, među kojima je I Novi Pazar.

Kancelarije za izvršenje alternativnih sankcija biće otvorene u ovim gradovima do kraja 2014. godine, I to u sedištima viših sudova. Memorandum je potpisan još sa gradonačelnicima i predstavnicima Jagodine, Zaječara, Kraljeva, Kruševca, Negotina, Vranja, Prokuplja i Pirota, a kako je kazao ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, u planu je da se do kraja 2016. godine u svakom sedištu višeg suda u Srbiji otvori po jedna kancelarija za izvršenje alternativnih, vanzavodskih sankcija. On je istakao da je ovaj vid sankcija, koji podrazumeva društveno koristan rad, budućnost sistema krivičnog sankcionisanja ne samo u Srbiji, već u celom svetu. Ministar je naglasio i da je uvođenje alternativnih sankcija neizostavan i veoma važan deo reforme pravosuđa, izuzetno bitne za Srbiju, na njenom putu ka članstvu u EU.

Ipak, kazao je on, Srbija zaostaje za razvijenim evropskim zemljama u kojima su dve trećine, do tri četvrtine dosuđenih sankcija one koje se izvršavaju na alternativan način. Prema njegovim rečima, to je cilj kojem teži i srpsko pravosuđe i nešto na čemu se prvo mora ojačati infrastruktura, odnosno kancelarije i poverenici koji u njima rade.

„Otvaranje ovih kancelarija doprinosi pravnoj jednakosti građana, uštedama u državnom budžetu i boljoj rehabilitaciji, odnosno resocijalizaciji osuđenika. Rad u javnom interesu, kao i kućni zatvor koji će biti predviđen novim zakonom o izvršenju krivičnih sankcija su takođe vanzavodske sankcije koje će se sprovoditi kroz ove kancelarije“, rekao je Selaković.

Gradonačelnici gradova i opština složili su se da je otvaranje kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija veoma važno ne samo zbog smanjenja zatvorske populacije, već i zbog mogućnosti da osuđenici za prekršaje do tri godine, ne odlaze u zatvorske ustanove već ostaju u svojim porodicama. Pored toga, obavljajući društveno koristan rad u javnim preduzećima, sa kojima će lokalne samouprave potpisati ugovore, doprinosiće radu ne samo tih preduzeća, već i društvu.

Gradonačelnik Novog Pazara , dr Meho Mahmutović rekao je da je učešće na sastanku I potpisivanje memorandum dokaz da lokalna samouprava podržava reforme po evropskim standardima.

“ Društveno koristan rad će kroz kancelariju biti iskorišćen na pravi način. Evropski normative koji traju su potvrda za to. Sem toga, tokom posete min istra Selakovića dogovoreni su brojni koraci kako bi sudstvo I tužilaštvo u gradu funkcionisali bolje nego do sada”, rekao je Mahmutović. Do sada su ovakve kancelarije otvorene u Požarevcu, Smederevu I Sremskoj Mitrovici.

sandzakhaber / izvor: novipazar.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO