Poštovanje mera u Novom Pazaru kao i u drugim gradovima u Srbiji?

S obzirom da je, zbog nestabilne epidemiološe situacije vanredna situacija na snazi u 12 gradova u Srbiji, među kojima je i Novi Pazar, pitali smo građane da li se i u kojoj meri Novopazarci pridržavaju preporuka o zaštiti od koronavirusa i da li se plaše zaraze. Mišljenja su različita, a neki smatraju da se po tom pitanju građani Novog Pazara ni po čemu ne razlikuju od ostalih građana u Srbiji.

Zabrana okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru više od pet lica, ako nije moguće obezbediti fizičku distancu od dva metra i odgovarajuće mere lične zaštite; obavezno nošenje zaštitnih maski i poštovanje fizičke distance u svim zatvorenim prostorima – neke su od, uredbom vlade definisanih mera zaštite, koje je dužan da poštuje svaki pojedinac sve dok traje opasnost od širenja zarazne bolesti Covid 19. 

Čini se da preporuke struke u najvećoj meri poštuju stariji sugrađani. Iako je dosadašnje iskustvo pokazalo da, kada je korona u pitanju nema zaštićene generacije, neki predstavnici mlađe populacije se čak i ne plaše nepoznatog virusa.

Zbog nestabilne epidemiološke situacije u 12 gradova u Srbiji, među kojima je i Novi Pazar, na snazi je vanredna situacija. U takvim okolnostima jedinice lokalne samouprave nadležne su i za kontrolu primene preporučenih mera koje, između ostalog, podrazumevaju i zabranu organizovanja svečanosti, sportskih i drugih zabavnih manifestacija, kao i ograničenje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 21 čas u zatvorenom, a do 23h na otvorenom prostoru. Podsećamo da efekti primene preporučenih mera umnogome zavise od odgovornog ponašanja svakog pojedinca.

S.Lj.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO