Naslovna Featured Istaknuto Poštovanje mera se ne sme zaboraviti bez obzira na značaj vakcinacije, lekari...

Poštovanje mera se ne sme zaboraviti bez obzira na značaj vakcinacije, lekari na izmaku snaga

postovanje-mera-se-ne-sme-zaboraviti-bez-obzira-na-znacaj-vakcinacije,-lekari-na-izmaku-snaga

Koronavirus je u Srbiji od početka epidemije registrovan kod 456.450 osoba, a zabeleženo je 4.429 smrtnih slučajeva, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs.

Srbija prva u Evropi po broju kompletno vakcinisanih na milion stanovnika

U Srbiji su, prema najnovijim podacima Vlade, izvršene 1.433.055 vakcinacije protiv kovida, a obe doze vakcine primilo je 511.807 građana.

U svetu je Srbija na šestom mestu po broju vakcinacija na milion stanovnika, posle Izraela, Sejšela, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Velike Britanije i SAD.

Prema broju vakcinacija na milion stanovnika, Srbija je druga u Evropi, posle Velike Britanije.

Srbija je prva u regionu po broju vakcinacija na milion stanovnika, a slede Mađarska, Rumunija, Slovenija, Hrvatska i Bugarska.

Prema broju građana koji su primili drugu dozu vakcine na milion stanovnika, Srbija je četvrta u svetu, posle Izraela, Sejšela i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kada je reč o Evropi, Srbija je prva po broju građana koji su primili drugu dozu vakcine na milion stanovnika (75.215), a iza nas su Malta (52.985), Island (36.818), Rumunija (32.019) i Danska (31.263).

U Srbiji 3.912 hospitalizovanih pacijenata

U zemlji je zbog zaraze koronavirusom, prema poslednjim podacima, 3.912 hospitalizovanih pacijenata, dok se 160 osoba nalazi na respiratorima.

Prema poslednjem preseku, još 15 pacijenata preminula su od kovida 19. Koronavirus je registrovan kod još 3.210 osoba, od 12.561 testiranog.

Ministarka rada i članica Kriznog štaba Darija Kisić Tepavčević izjavila je da su mere za suzbijanje koronavirusa, koje važe ovog vikenda, opomena da situacija nije dobra i da je virus još prisutan.

Prema njenoj oceni, nije dovoljno što su mere određene samo za vikend i što je radno vreme tokom vikenda skraćeno.

“Da li je dovoljno dva dana? Nije dovoljno ni dva, ni 20 ni 220. Zaista moramo da sprečimo da se zarazimo, to je suština. Koronavirus je prevazišao zdravstvena pitanja”, rekla je Kisić Tepavčevićeva i istakla da su lekari na izmaku snaga.

Direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Stokić rekla je za RTS da se samo po potrošnji kiseonika može videti da broj obolelih raste.

“Vakcinacija zaista predstavlja značajnu terapijsku meru. Bez obzira na sam značaj vakcinacije ne smemo zaboraviti sve mere kojima sprečavamo širenje virusa”, istakla je Stokićeva.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče da je šokiran idejom evropskih lidera o uvođenju kovid pasoša u Evropi i to smatra sramotnom i antievropskom odlukom, ako do nje dođe.

Izvor: RTS

Exit mobile version