Naslovna Featured Istaknuto Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog centra

Postavljen kamen temeljac za izgradnju džamije i Islamskog centra

postavljen-kamen-temeljac-za-izgradnju-dzamije-i-islamskog-centra

Uz prigodnu svečanost, učenje dove i tekbire postavljen je kamen temeljac za izgradnju džamije u Dubrovačkoj ulici prekoputa Velikog groblja. Planirano je da verski objekat bude Islamski centar sa više funkcija.

Građani, imami i predstavnici Islamske zajednice okupili su se danas da prouče dovu i svečano započnu izgradnju islamskog centra koji će kako je istaknuto  biti od velike koristi stanovnicima ovog I svih okolnih naselja, s obzirom da ne postoji sličan objekat u blizini. Rukovodstvo IZ Srbije odlučilo je iz tog razloga da džamiju I jedan ovakav objekat sa više funkcija izgradi na ovom mestu.  O značaju izgradnje džamije govorili su reisu-l-ulema Islamske zajednice Srbije Sead efendija  Nasufović i muftija sandžački Senad efendija Halitović.

Vakif placa i većinski donator izgradnje objekta je hadžija Dževad Aljković, a učešće je uzeo i Edin Aličković. Otvorena je mogućnost da svi učestvuju svojim novcem, radom I imetkom.

Planom je previđeno da objekat ima 350 metara kvadratnih I bude na tri nivoa. Osim prostorija za obavljanje namaza, biće osposobljene I prostorije za školu kurana I obdanište, a u planu je da budu izgrađeni I pomoćni objekti gasulhana I abdesthana.

“ Shvrha izgradnje ovog objekta je da stanovnicima ovog, ali I okolnih naselja olakša verski život I služi u svrhu edukacije kako najmlađih tako I starijih “

Dovu je proučio zamenik muftije sandžačkog Islamske zajednice Srbije Muhamed efendija Demirović.

Nakon dove je uz tekbire usledilo I postavljanje kamena temeljca za budući Islamski centar prekoputa Velikog groblja u Dubrovačkoj ulici.

Exit mobile version