Naslovna Vijesti Svijet Posjeta Davutoglua može biti prekretnica u iransko-turskim odnosima

Posjeta Davutoglua može biti prekretnica u iransko-turskim odnosima

Zamjenik iranskog predsjednika Ishak Cihangiri izjavio je kako današnja posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Teheranu, ima potencijal da bude prekretnica u iransko-turskim odnosima.
Cihangiri je govorio na konferenciji za novinare nakon sastanka sa delegacijom Republike Turske na čelu sa premijerom Davutogluom.
“Iran i Turska uvijek su imali dobre susjedske odnose. Ovi odnosi su poboljšani dolaskom Stranke pravde i razvoja (AK Parti) na vlast. Naš politički dijalog doprinio je također boljim odnosima dvije zemlje”, rekao je Cihangiri.
Kazao je kako je regija u kojoj se nalaze suočena sa vrlo složenim problemima, te da Iran i Turska imaju zajednički interes kada je u pitanju postizanje stabilnosti i mira.
“Imali smo vrlo korisne razgovore sa Davutogluom o bilateralnim odnosima ali i o regionalnim temama. Koliko god u regiji imali neka razilaženja, mi u mnogim oblastima imamo zajedničke stavove. Odlučili smo upravljati našim različitim stavovima i kretati se u smjeru uspostavljanja stabilnosti u regiji”, rekao je Cihangiri i dodao:
“Posjeta turskog premijera Ahmeta Davutoglua Teheranu ima potencijal da bude prekretnica u iransko-turskim odnosima.”
Kada je u pitanju ekonomija, Cihangiri je rekao kako Iran i Turska imaju cilj ostvariti trgovinsku razmjenu u vrijednosti od 30 milijardi dolara.

Exit mobile version