Film sarajevskog novinara Sabahudina Topalbećirovića “Novi Pazar – grad koji rađa šampione” dobio je jedno od tri posebna priznanja žirija na Međunarodnom festivalu sportskog filma na Zlatiboru.

Najbolji film festivala je “Igra mog života” Ivice Vidanovića i Aleksandra Miletića, koji je posvećen počasnom dugogodišnjem generalnom sekretaru Svetske košarkaške federacije Borislavu Stankoviću.

Nagradu za najbolji film o visokim moralnim vrednostima u sportu dobio je Dejan Nikolić za film “Medalje za život: Od Mlave do Temze”, dok je nagradu za najbolji film o ličnosti u sportu zaslužio ruski film Streljcov reditelja Ilje Učitelja.

Priznanje za najbolji dizajn i fotografiju dodeljeno je nemačkom reditelju Branku Krstiću za film “Celi život u igri”, a nagrada za najbolju režiju dokumentarnog filma pripala je reditelju filma “Vaha: Portret jedne legende” Igoru Latinoviću.

Među igranim filmovima izdvojio se francuski film “Fahim, mali princ šaha”, koji je režirao Pjer-Fransoa Martan-Laval.

Najbolji dugometražni dokumentarni film je je ostvarenje hrvatskog reditelja Vojana Koceića “Rađa”, dok je najkvalitetniji kratkometražni dokumentarni film “Džoker-Nikola Jokić”, koji potpisuju Nataša Šević i Vladimir Pajić.

Nagradu za najbolji srednjometražni film osvojila je “Ivanova igra” hrvatskog reditelja Tomislava Žaje.

Tokom četvorodnevnog festivala na Zlatiboru, 10. po redu, predstavljeno je 35 dokumentarnih i igranih filmova, kao i televizijskih reportaža.

M. Minić

Foto: S. Župljanin