Posao za 500 lekara

BEOGRAD – Do kraja ove i početkom sledeće godine zaposlićemo u zdravstvu još oko 500 ljudi, uglavnom lekara, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U intervjuu “Večernjim novostima” on kaže da se, iako postoji zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uz odobrenje Vladine komisije, radna mesta moraju popunjavati, da ne ostanemo bez stručnjaka, posebno specijalista.
“Hoćemo prvi put da napravimo ozbiljnu koncepciju za narednih pet ili 10 godina i dinamiku kako ćemo zapošljavati novi kadar u zavisnosti od toga kad ko ide u penziju ili iz drugih razloga odlazi iz državnog zdravstva”, rekao je ministar i naglasio da će biti olakšani uslovi za dodelu specijalizacija.

Kao najdeficitarnije specijalizacije naveo je anesteziologiju, radiologiju i patologiju.

Upitan šta su najveći izazovi u zdravstvu, Lončar je rekao da ne postoji informacioni sistem i nacionalni zdravstveni račun.
“Toliko je novca potrošeno, a mi u 21. veku ne možemo da vidimo koliko lekari rade, koliki je obim posla, kolika je potrošnja materijala…”, rekao je Lončar, dodajući da je zato prioritet uspostavljanje sistema za naredni period.

Ministar je ocenio da sa boljom organizacijom i sa malo novca može više da se postigne u zdravstvu.
Formirani su timovi stručnjaka radi uspostavljanja jedinstvenog sistema da bi bi se u celoj Srbiji pacijenti lečili na isti način i pođenako kvalitetno.

Na pitanje da li će biti smanjene liste čekanja na kojima je trenutno više od 70.000 ljudi, Lončar je rekao da će do kraja godine taj broj biti smanjen za 10 do 15 odsto, a da pravi rezultat očekuje sledeće godine.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO