Poruka predsednika Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana narodu Sandžaka

Tokom današnje svečanosti povodom zvaničnog otvaranja Generalnog konzulata Republike Turske u Novom Pazaru video poruku građanima Sandžaka uputio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan.

”Poštovani predsjedniče, dragi prijatelju, Aleksandre Vučiću, poštovani ministri, prijateljski narode Republike Srbije, dragi Novopazarci, uvaženi gosti, najsdračnije vas pozdravljam. Prenosim vam pozdrave vaše turske braće, a naročito one porijeklom iz Sandžaka. Veoma sam sretan što sam četiri godine poslije moje posjete Sandžaku 2017.  godine, ponovo u prilici da vam se obratim na ceremoniji otvaranja našeg Generalnog konzulata u Novom Pazaru. Koristim priliku da se, u vašem prisustvu, još jednom zahvalim predsjedniku Vučiću na podršci u procesu otvaranja Generalnog konzulata.

Otvaranje Generalnog konzulata u Novom Pazaru dodatno će doprinijeti razvoju odnosa Turske i Srbije. Generalni konzulat neće biti na usluzi samo našim građanima već i vama, našoj braći u Sandžaku. Mi braću iz Sandžaka vidimo kao most prijateljstva između Turske i Srbije. Svi smo svjedoci koliko naša jaka emotivna povezanost pozitivno utieče na naše bilateralne odnose. Generalni konzulat će svojim budućim aktivnostima dodatno osnažiti našu povezanost. Naša saradnja sa Srbijom razvija se iz dana u dan na svim poljima po principu ”win-win”. Investicije naših privrednika obezbeđuju ljudima širom Srbije zaposlenje, a državi dodatnu vrednost. Radovi na unapređenju infrastrukture u Sandžaku odvijaju se punom parom. Nadamo se da će sledeće godine u saobraćaj biti pušten put Novi Pazar-Tutin. Autoput Beograd-Sarajevo i drugi infrastrukturni projekti koji će se realizirati, također će povezati Sandžak sa regionom. Nastavićemo da podstičemo naše preduzetnike da ulažu u Srbiju i regiju Sandžak. TIKA također realizira razvojne projekte. Zahvaljujem se svom dragom prijatelju, gospodinu Vučiću, na podršci po svim ovim pitanjima.

Draga braćo Sandžaklije, solidarnost koju ste pokazali prilikom izdajničkog puča 15. jula još jednom je pokazala  da mi jedni druge osjećamo kao braću. Gospodin Vučić bio je jedan od prvih lidera koji nas je podržao u noći 15.jula. Nikada nećemo zaboraviti hrabar stav dragog prijatelja Vučića u kritičnom trenutku za našu zemlju. Radeći zajedno, isteraćemo izdajničku grupu FETO  i sa Balkana. Mi, Srbe, Hrvate, Bošnjake, Albance i sve ostale narode koji žive na prostoru Balkana vidimo kao prijatelje sa kojima smo vjekovima živjeli zajedno i sa kojima ćemo i u budućnosti sarađivati na svim poljima.

Vjerujemo da balkanske narode očekuje prosperitetna budućnost ako budu djelovali u duhu prijateljstva, solidarnosti i saradnje. U svjetlu ovih misli, nadam se da će Generalni konzulat doneti dobro našim zemljama. Želim Vam svako dobro i najsrdačnije vas pozdravljam” poručio je predsednik Republike Turske Redžep Taip Erdogan.

 

Senada Kalić

Podeli

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO