Porez na imovinu će biti niži

Novi Pazar – Na konferenciji za medije razjašnjene su nedoumice u vezi sa obračunom poreza na imovinu. Načelnica Uprave za naplatu javnih prihoda, Enisa Kolić, obrazložila je da su rešenja o porezu na građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište donete u skladu sa zakonom koji je donela Skupšina Republike Srbije.

Prosečna cena nepokretnosti utvrđuje se na osnovu cena ostvarenih u prometu odgovarajućih nepokrentnosti po zonama. Tako prosečna cena za građevinsko zemljište u Kragujevcu iznosi 238 dinara po metru kvadratnom u šestoj zoni, dok metar kvadratni u odgovarajućoj zoni u Novom Pazaru košta 6282 dinara. Poreske stope su iste na nivou cele države, ali je osnovica koja se primenjuje u Novom Pazaru viša zbog većih cena zemljišta ostvarenih u prometu za određeni period. Ostvareni prihod ne igra ulogu u određivanju cene poreza. Upoređući cene ara za ekspropriaciju zemljišta, istaknuto je da u Srbiji koštaju od 50 do 100 evra, dok u Novom Pazaru građani traže 1000 evra i to za projekte koji će iste te građane zaštiti od poplava.

Član Gradskog veća Mirsad Jusufović naglasio je da je Grad Novi Pazar svestan da su ovi nameti visoki. S toga će Grad Novi Pazar, u okviru svojih mogućnosti, ublažiti ukupnu cenu poreza na građevinsko, šumsko i poljoprivredno zemljište. „Mi porez ne možemo da ukinemo, ali možemo da pokušamo da smanjimo ukupnu sumu poreza. Zakonodavac nije predvideo kvalitet zemljišta u formiranju iznosa poreza. Mi ćemo kroz odluke Gradskog veća i Skupštine pokušati da razdvojimo zemljište po kvalitetu.“, rekao je većnik. Jusufović je istakao da se korekcije očekuju kroz dve nedelje, kao i da će se građanima koji su već platili porez, razlika računati kao pretplata.

Zbog sistemske računarske smetnje, došlo je do greške u obračunavanju poreza na imovinu u 4% rešenja. Oko 1100 rešenja od ukupno 24000 podeljenjih je storinirano, obračunata su nova i već su u prosecu distribucije.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO