Porast broja vakcinisane dece

595


Vakcinu protiv malih boginja, zaušaka, i rubeola (MMR) je u Novom Pazaru u poslednje dve nedelje primilo 140 dece, rekla je danas našem radiju načelnica Dečijeg dispanzera u ovom gradu Vesna Despotović.

Ona je dodala da je situacija po pitanju vakcinacije znatno bolja ali da još uvek nije zadovoljavajuća.

“Daleko od toga da smo zadovoljni, jer još uvek imamo veliki broj nevakcinisane dece naročito onih koji su rođeni 2013. 2014. i 2015. godine. Od 1426 dece koja su rođena 2015. godine čak 636 dece nije kompletno vakcinisano”, rekla je Despotovićeva.

Ona navodi da je broj vakcinisane dece porastao zahvaljujući akciji koju su sproveli Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje u okviru koje je odrađena kompletna revizija vakcinalne kartoteke, ali i ukazano na značaj imunizacije.

Despotovićeva je istakla da do sada u Novom Pazaru nije registrovan ni jedan slučaj malih boginja.

Primanje MMR vakcine je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisana obaveza, a roditelji koji ne vakcinišu svoju decu se suočavaju sa novčanim kaznama od 30.000 do 150.000 dinara.

Od početka primene tog zakona, u martu prošle godine, pred Prekršajnim sudom u Novom Pazaru su vođena četiri postupka protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu i svi su okončani njihovim kažnjavanjem sa po 20.000 dinara.

E.Đulović