Porast broja pacijenata na respiratoru očekivan, Arena spremna za pacijente

BEOGRAD – Ukoliko je u Srbiji dostignut takozvani “plato ” zaražavanja i ne bude velikog skoka broja zaražanih, zdravstveni sistem će moći da izdrži brobu sa zarazom korona virusom, izjavio je danas imunolog Srdja Janković.

Janković je u Dnevniku RTS-a rekao da se blagi pad broja novoobolelih pre može tumačiti kao stagnacija, a da je porast broja pacijenata na respiratorima očekivan jer ta “kriva malo kasni u odnosu na novoobolele”.

“Testiranje ne može da otkrije baš sve obolele, ali očekujemo da nam pruži uvid u kretanje epidemije”, rekao je Janković i dodao da je teža klinička slika kod dece i mladih i dalje ekstremno retka, ali ne i nemoguća.

“Najveći je rizik kod starijih i hroničnih bolesnika, ali tu govorimo o statistici, a pojedinac uvek može da prodje bolje ili lošije”, rekao je Janković.

Kada je reč o kapacitetima, Beogradska Arena pretvorena je u privremenu kovid bolnicu kapaciteta 500 kreveta i spremna je da primi prve pacijente.

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić rekao je za RTS da će u Arenu će biti smešteni najlakši pacijenti koji ne iziskukju kiseonik.

“Mi smo u Areni obezbedili elementarne uslove za boravaka, a pacijentima će moći da se uradi rentgen dijagnostika, uz dežurstva pulmologa i lekara internista”, rekao je Vekić.

On je dodao da će pacijenti kod kojih je tek utvrdjeno prisustvo virusa u Arenu biti smešteni samo u situacijama kada trijažne ekipe iz bonica Zemun, Bežanijska kosa, Infektivna klinika ili Institut za javno zdravlje tako procene.

indeksonline.rs/Beta

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO