Naslovna Featured Istaknuto Popularna društvena mreža i zvanično promenila ime

Popularna društvena mreža i zvanično promenila ime

popularna-drustvena-mreza-i-zvanicno-promenila-ime

Osnivač i glavni direktor Fejsbuka Mar Zakerberg najavio je da će njegova kompanija od sada nositi novo ime – Meta.

 Mi smo kompanija koja je pravi tehnologiju koja spaja. Zajedno, napokon ćemo moći da stavimo ljude u središte naše tehnologije. I zajedno mi možemo da pokrenemo masovniju i veću ekonomiju koja će da odslikava ono što smo i što želimo da napravimo – rekao je Zakerberk na Connect događaju svoje kompanije.

On je rekao kako ime menjaju jer Fejsbuk ne opisuje sve ono što kompanija radi.

Naš brend je trenutno veoma usko povezan za jedan produkt. Ali vremenom, nadam se da će nas i drugi videti kao meta kompaniju.

Inače, on je vlasnik nika na Tviteru @meta kao i sajta meta.com, koji direktno vodi na uvodnu stranu Fejsbuka gde su svi detalji promene.

Zakerberg je vodio konferenciju iz svog doma i najavio “metaverse”, digitalni svet koji sami pravimo spajajući virtuelni svet i uveličanu realnost za koju on smatra da će biti naslednik mobilnog interneta.

Njegova kompanija pod imenom Meta i dalje na jednom mestu ima Fejsbuk, aplikacije Instagram, WhatsApp i virtuelni brend Oculus.

Fejsbuk je investirao 10 milijardi dolara u ovaj projekar, duplo više nego što je utrošeno na sigurnost platforme, a sve u cilju da se promeni ne samo pravac u kom ide kompanija, već i negativno viđenje kojoj o njoj ima svet. Plan je da se viruelni segment podeli u dve kategorije. Jedna uključuje takozvanu porodicu aplikacija gde su Fejsbuk, Instagram, Messenger i WhatsApp i na “reality labs” produkte koji uključuju AR i VR, ali povezani hardver.

Oculus Quest je priču započeo kao Fejsbukova konzula za gejming ali je sada dobio poslovni profil i nove alate za proširenu stvarnost koji služe za mešanje virtulanih predmeta sa taktilnim iskustvom stvarnosti. Kompanija u međuvremenu pokušava i da pogura alate za proširenu starnost koji rade na smartfonima i kombinuju podatke iz pravog sveta sa onim virtualnim.

Zakerberg je na početku prezentacije vrlo jasno naglasio da ćemo uskoro videti i Metine pametne naočare. Konačan cilj Metinog metaverzuma nije toliko virtualna stvarnost koliko koncept naprednih naočara za proširenu i virtualnu stvarnost. Pre nego što ih proizvede, kompanija će nastaviti da razvija Quest 2 u alat za proširenu stvarnost.

Novi alati za programere pod imenom Presence Platform koristiće veštačku inteligenciju i kamere na Questu 2 za prepoznavanje soba i predmeta koji se u njima nalaze te ih ispuniti virtualnim predmetima s kojima se interakcija može vršiti praćenjem ruku i prepoznavanjem glasa.

Izvor:

Noizz.rs

 

Podeli

Exit mobile version