Popov: Dodiku bi godile sankcije, bio bi žrtva progona!

    451

    Bosna i Hercegovina je “bolesnik” na Balkanu, ona je u konstatnoj krizi zbog dizajna kakav je napravljen Dejtonskim sporazumom a referendum je samo podigao krizu na viši nivo, ocenjuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

    Gostujući u Novom danu, Popov je istakao da nije jasno zašto je bilo potrebno potrošiti toliko para na referendum o Danu RS da se potvrdi ono što se već znalo. Dodaje da je to urađeno da bi Milorad Dodik sačuvao svoju poziciju I izbegne sankcije zbog krivičnih prijava koje su protiv njega podnete.

    “Zbog odbrane pozicija jednog čoveka digala se na noge cela BiH ali i region”, ističe on.

    Kako navodi, teško je proceniti šta će se dalje dešavati.

    “Ako bi sada bilo sankcija, to bi godilo Dodiku jer bi bio žrtva progona zato što brani interese naroda i Republike Srpske. Da nije bilo opstrukcije oko krivičnih prijava, mislim da bi se stvari raščistile i razobličile. Verovatno ima dovoljno elementa da se posumnja da je bilo zlouptreba. Ovo je dizanje kriza na viši nivo da se zaborave neke stvari koje su se dešavale, to je radio i Milošević”.

    Popov ističe da se mora nešto rešiti oko BiH.

    Oni koji su je dizajnirali ovako nefunkcionalnu morali bi da vide da li je sada moguće, nakon 21 godine, napraviti funkcionalnu drđžavu ili će da priznaju realnost da je BiH nefunkcionalna država.

    Prema njegovim rečima, međunarodna zajednica ne radi svoj posao u BiH kako treba. Valentin Incko, kaže Popov, prima velike pare a ne radi posao za koji je ovlašćen. “On treba da spreči da se nešto neželjeno desi”.

    Naglašava i da su se, pored EU I SAD, pojavile još dve sile: Rusije i Turska, koje su pokazale interes za te prostore.

    Aleksandar Popov dodaje i da zvaničnici Srbije mudro ćute u skladu sa ranijim stavom da je Srbija protiv referenduma ali da prepušta odluku narodu RS.

    “Može se očekivati reakcija ako se preduzmu određene mere prema zvaničnicima RS zato što su prekršili Ustav. Ne verujem da bi te reakcije bile oštre da bi direktno umeštale Srbiju u ovaj slučaj”, ističe Popov.

    izvor: N1