Naslovna Vijesti Poplave u Makedoniji

Poplave u Makedoniji

stočne dijelove Makedonije je u kratkom vremenskom razdoblju zahvatio i drugi val jakih padavina, a tamošnje vlasti su proglasile vanredno stanje.

Izlijevanje brane Kalimanci kod Makedonske Kamenice izazvalo je enormni porast vodostaja rijeke Bregalnice, koja ponajviše prijeti naseljima u Štipu. Poplavljena su poljoprivredna imanja u tom dijelu toka Bregalnice, ali za sada nema većih šteta u samom gradu.

Nekoliko sela je odsječeno zbog poplava, a ekipe makedonske policije, vojske i civilne zaštite su neprekidno na terenu i pomažu ugroženom stanovništvu.

Premijer Nikola Gruevski je noć proveo u Štipu, a i drugi članovi vlade Makedonije tokom dana pristižu u ugrožena područja.

Crna rijeka u regiji Pelagonije se također izlila iz svog korita i poplavila oko pet hiljada hektara površine. Riječ je o poznatoj žitorodnoj regiji Makedonije, a štete na usjevima će tek biti procjenjivane.

Nekoliko naselja na istoku Makedonije je ostalo bez napajanja električnom energijom, a nadležne ekipe rade na otklanjanju kvarova na elektrodistributivnoj mreži.

Tokom dana se očekuje zasijedanje kriznog štaba u Skoplju, na kojem će biti utvrđene nove mjere i način pomoći ugroženom stanovništvu.

(Anadolu Agency)

Exit mobile version