Poplave na jugoistoku Srbije, u prekidu železnički i drumski saobraćaj

Više od 20.000 domaćinstava bez struje, ugroženo stanovništvo, Jablaničkom okrugu poplavljeno oko 200 domaćinstava.

Na jugu Srbije, u dolinama reke Toplice i Vlasine i na obalama pritoka Južne Morave i Nišave, između nedelje i ponedeljka i, posebno tokom celog jučerašnjeg dana, vođena je velika borba protiv bujica i poplava.

U prigradskim delovima Niša, posebno na istoku u Naselju „Nikola Tesla” i na obodu Brzog Broda izlila se Кutinska reka i poplavila poljoprivredno zemljište i dvorišta porodičnih domaćinstava.

U opštini Doljevac, kod Niša uvedeno je vanredno stanje, a kritično stanje je i na jugozapadu, u Bojniku u Jablaničkom okrugu, gde je poplavljeno oko 200 domaćinstava i ugroženi su porodični i ekonomski objekti, i domaće životinje.

Posle višednevnih kišnih padavina, ali i topljenja snega u brdovitom području, poplave su nanele veliku štetu u doljevačkoj opštini, gde je najteže u selu Šainovac, u kojem je iz dvadesetak poplavljenih i ugroženih domaćinstava iseljeno i evakuisano nekoliko desetina meštana. Na području Prokuplja, gde su posle prestanka snežnih padavina svi putni pravci prohodni, problemi su od velikih kiša. U dolini reke Toplice ugroženo je desetak seoskih naselja.

U prekidu je železnički saobraćaj na međunarodnom pravcu Niš – Dimitrovgrad – srpsko-bugarska granica, između Sukova i Pirota i do uspostavljanja normalnog saobraćaja doći će tek posle povlačenja vode u rečna korita.

Veliki broj regionalnih i lokalnih puteva je od bujica oštećen i u prekidu na području opštine Vlasotince i na krajnjem jugu Srbije u bujanovačkoj opštini.

Zbog nestanka struje bez električne energije je više desetina sela na obroncima Stare planine. Na istoku naše zemlje procenjuje se da čak 20.000 domaćinstava nema uredno snabdevanje strujom zbog vlažnog snega koji kida dalekovode. Meštani skoro svih sela u vlasotinačkoj i na području Pirota i drugih lokalnih samouprava nemaju električnu energiju više od 24 sata.

Кritično je i u Medveđi od koje je prema Prištini u prekidu magistralni put jer je bujica odnela most, a u obližnjoj Sijerinskoj Banji izlila se reka Banjska i ugrozila i porodična domaćinstva i pogon za preradu drveta. Oštećeni su put i most na regionalnom putu Pirot-Leskovac kod Ljuberađe jer je u ovom delu Srbije u protekla 24 sata palo više od 80 litara kiše.

Prema informacijama dobijenim u Vlasotincu, stanovnici ove varošice na jugoistoku Srbije ostali su i bez pijaće vode, a na drumskom pravcu od Niša prema Pirotu, kod Crvene reke, pojavila su se klizišta i saobraćaj je na putu prvog reda u prekidu.

Pripadnici MUP Srbije iz Sektora za vanredne situacije sa svojim specijalnim timovima za spasavanje, zbog povećanih padavina i topljenja snega, angažovani su na više mesta u našoj zemlji u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu.

Izvor: Politika

Foto: T. Todorović

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO