BEOGRAD – U sredinama gde se ne sprovode mere moguć čak i policijski čas, ali se nadam
da do toga nećemo doći, kaže za Kurir dr Tiodorović. Moguća i obaveza nošenja maski na otvorenom, zatvaranje škola i kafića, karantin i okupljanje do pet ljudi

Nema vanrednog stanja, nema policijskog časa u celoj Srbiji, nema ni razloga ni opravdanja za to.

Policijski čas je moguć za izuzetne situacije kada apsolutno ne postoji kontrola lokalne zajednice. U sredinama u kojima se ne sprovode mere biće primenjene i najrigoroznije, pa čak i policijski čas.

Ali se ipak nadam da do toga nećemo doći – kaže za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

On dodaje da su policijski čas i ograničenje kretanja mogući u nekim delovima zemlje, u neki gradovima ili njihovim delovima ako budu imali izuzetno veliki porast broja zaraženih.

I karantin je jedna od opcija.

– Karantin će biti primenjen samo kod pojedinaca i porodica gde samoizolacija nije adekvatna. Zato nam Arena stoji na raspolaganju, zato ćemo staviti sve takve objekte i u Novom Sadu i u Nišu ukoliko dođe do nepoštovanja samoizolacije. A da bismo zaštitili stare, možda ćemo morati opet da zatvorimo staračke domove – kaže Tiodorović.

Da će nošenje zaštitnih maski uskoro biti obaveza i na otvorenom, najavio je juče i dr Srđa Janković, imunolog i član kriznog štaba, uoči današnje sednice kriznog štaba koja dolazi u trenutku kada smo preskočili 200 zaraženih po danu.

indeksonline.rs/kurir.rs