Ponovo carina na polovnjake zbog EUR1 obrazca?!?

2819

Javilo nam se više vozača koji su planirali da uvezu auto neke od nemačkih marki, da bi ostali zbunjeni kada su saznali kako će morati da plate carinu od 12,5%, iako je carina na vozila proizvedena u Evropskoj uniji odavno ukinuta.

U čemu je problem? Proizvođači nemačkih automobila odlučili su da prestanu da izdaju potvrde neophodne za overu EUR1 obrasca kojim se na našoj Carini dokazuje da je vozilo proizvedeno u Evropskoj uniji i da je oslobođeno carine – tako su nam objasnili vozači koji su se susreli sa ovim problemom.

Ovaj potez je prvi povukao BMW (od 1. januara 2016.), da bi mu se od 1. februara pridružili i svi ostali nemački proizvođači (bez obzira na zemlju u kojoj je auto proizveden i iz koje se uvozi).

Nezvanično saznajemo da bi i francuski proizvođači mogli da učine isto.

Više špeditera koji se bave sređivanjem dokumentacije za uvoz polovnjaka nam je potvrdilo postojanje ovog problema, ali kažu da se ipak uvoze neka vozila sa EUR1 obrascem. Naime, postoje lizing kuće koje imaju godišnje ugovore sa proizvođačima automobila da u njihovo ime mogu da izdaju ove potvrde, ali neće moći još dugo to da rade.

Da li to znači da se za sve nemačke automobile plaća carina?

Ako ste fizičko lice, zavisi od koga kupujete. Ako kupujete auto:

– na auto-placu – prodavac može da vam na fakturi da izjavu da je auto proizveden u EU, pa ne morate da platite carinu, ali samo za vozila vrednosti do 6.000 evra po AMSS katalogu! (ograđujemo se – možda neki zbog novonastale situacije neće želeti to da urade, pa dobro proverite pre kupovine)

– od zvaničnog i ovlašćenog dilera za određene marke automobila – on može da vam, bez obzira na vrednost automobila, obezbedi neophodnu dokumentaciju (izjavu, autorizaciju, EUR1) kojom potvrđuje da je auto proizveden u EU, što znači da ne morate da plaćate carinu

– od privatnog lica – bez potvrde proizvođača ne možete da overite EUR1, što znači da morate da platite carinu

Koji je razlog za ovakav potez nemačkih proizvođača?

Kupac koji je želeo da ostane anoniman, rekao nam je da je od prodavca na auto placu u Nemačkoj dobio objašnjenje od proizvođača da smo mi „suviše malo i beznačajno tržište“ da bi se bavili „dodatnom papirologijom“.

izvor: Polovniautomobili.com