Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić: Klizišta prete zlatiborskom okrugu i Novom Pazaru

Reke se polako vraćaju u svoja korita, ali se pokrenuo veliki broj starih klizišta i pojavila su se nova. Najugroženiji je zlatiborski okrug i Novi Pazar.
To je za B92 izjavio pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije Bojan Tomić.

“Padavine u Srbiji, koje traju od sinoć, sada su manjeg intenziteta i sutuacija je u većini mesta stabilna. Kritična mesta su i dalje zapadna i jugozapadna Srbije, a u toku dana bi zbog padavina to moglo da pređe na istočnu i jugoistočnu Srbiju”, rekao je on.

Tomić je dodao da su kompletne snage za vanredne situacije, vojska, policija, žandermerija i Crveni krst angažovani i da se stanje detaljno prati.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić je izjavio ranije danas da je u tom gradu proglašena vanredna odbrana od plavljenja Ibra, čiji vodostaj raste od subote uveče.

I reka Bjelica je tokom dana počela ponovo da raste i njen nivo sada iznosi 142 centimetara.

Ilić je agenciji Beta rekao i da je ojačan nasip u Žičkom polju kako bi se sprečilo plavljenje reni bunara iz kojih se Kraljevo snabdeva vodom.

“Džakovima s peskom ojačali smo nasip na Ibru kod bunara za vodosnabdevanje u Žičkom polju, koji bar za sada nisu ugroženi. Istovremeno pratimo i vodostaj Zapadne Morave i on je u blagom opadanju, ali smo i pored ove reke u Adranima ojačali zaštitni nasip”, rekao je Ilić.

On je dodao da je vodostaj Ibra od subote uveče u porastu, kao i da se voda iz naselja Grdica, koje je poplavljeno izlivanjem Zapadne Morave, polako povlači.

Na teritoriji Ušća, koje se nalazi na obali Ibra, brojni putevi su oštećeni, a u okolnim selima su pokrenuta klizišta.

Dragačevo: Oštećeni mostovi

Vodostaj Južne Morave kod Đunisa u stalnom je porastu. Od sinoć je premašio nivo vanredne odbrane od poplava. Hidrometeorološki zavod najavljuje da će danas ponovo najobilnije padavine biti u zonama koje su već pretrpele najveću štetu, i navodi da je moguće da za 24 sata padne i 40 litara kiše po metru kvadratnom.

Danas i tokom noći, u jugozapadnim, južnim, jugoistočnim i istočnim krajevima u većini mesta očekuje se od 10 do 20 milimetara novih padavina, lokalno i oko 30 milimetara, a na planinama 20 centimenara novog snega.

Povećan oprez savetuje se i na jugu i istoku Srbije, gde su već upućene dodatne snage kako bi pomogle građanima. Najugroženiji su Bor, Zaječar i ceo Nišavski okrug.

Vodostaj Južne Morave kod Đunisa u stalnom je porastu. Od sinoć je premašio nivo vanredne odbrane od poplava.

Poplave koje su pre sedam dana pogodile Dragačevo, oštetile su sedam mostova u tom kraju, izjavio je pomoćnik predsednice opštine Lučani Milivoje Dolović.

Prema njegovim rečima, šteta je pričinjena na oko 80 kilometara puteva u opštini Lučani.

Dolović je za Glas zapadne Srbije istakao da su mašine na terenu i da se putevi raščišćavaju kako bi se stvorila njihova prohodnost.

U prekidu je i dalje put Čačak – Guča preko Zeoka, a kao alternativni pravac koristi se put preko Graba.

Reka Bjelica tokom dana počela je ponovo da raste i njen nivo sada iznosi 142 centimetara.

Dolović kaže da su ekipe javno-komunalnih preduzeća na terenu i da se vrši čišćenje obala reke od prethodnih nanosa u Dljinu i Djeraću.

Od sutra prestanak padavina

U Srbiji će sutra u većem delu zemlje biti malo i umereno oblačno i suvo vreme, samo će ujutru na jugu i zapadu preovlađivati oblacno još ponegde sa kišom, u planinama sa snegom.

Zatim će i u ovim krajevima doći do delimičnog razvedravanja.

Duvaće slab i umeren vetar, u planinskim predelima prepodne povremeno jak, severni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Jutarnja temperatura od 3 do 6, najviša dnevna od 9 do 12 stepeni Celzijusa.

Prema izgledima vremena za narednih sedam dana, u utorak prepodne biće pretežno suncano, posle podne postepeno naoblačenje, uveče i tokom noći mestimično sa kišom i susnežicom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom. Padavine će biti slabog intenziteta.

U sredu prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Do kraja sedmice suvo, tokom dana pretežno sunčano sa slabim jutarnjim mrazem.

Dnevna temperatura oko prosečnih vrednosti.

Krajem perioda naoblacaenje sa kišom i susnežicom.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO