Pomama za kafom koja podstiče mršavljenje i podiže IQ

482

Iako su lekari skeptični, u SAD vlada pomama za novom dijetom koja se zasniva na kafi s masnoćama, a navodno uz mršavljenje povećava i IQ.

“‘Bulletproof dijeta’ stimuliše mozak, daje energiju, podstiče na rad, i pravi od vas boljeg roditelja, prijatelja i bolju osobu”, kaže Dejv Esprej, koji je osmislio nov popularni način gubitka kilograma.

Magično piće, “bulletproof” odnosno “neprobojna” kafa, pravi se uz dodatak kafene kašičice maslaca i malo kokosovog ulja. Šećer ili med i mleko su strogo zabranjeni.

Holivud, Silikonska dolina i Vol strit se zaklinju u novi omiljeni jutarnji napitak koji navodno čoveka “drži” pet do šest sati, ima pozitivne efekte na srce, pomaže u mršavljenu i povećava IQ.

“Popijete tu kafu ujutru i više ne mislite na hranu jedno duže vreme. Mozak prima energiju koja ne dolazi od šećera, potreba za hranom nestaje i osetite neku vrstu slobode”, kaže Dejv Esprej.

On dodaje da se kilogrami gube jer nemate potrebu za grickanjem do sledećeg obroka, a metabolizam radi. Kako kaže, ideju za dijetu je dobio tokom jednog putovanja na Tibet 2004. Osetio je simptome visinske bolesti, sve dok nije probao njihov čaj s maslacom od jaka. Impresioniran čudesnim energetskim efektom tog pića odlučio ga je da ga prilagodi zapadnom načinu života.

Lekari su skeptični povodom ove dijete i kažu da funkcioniše kao i bilo koja druga u kojoj se ljudi lišavaju hrane. Ejmi Šnabel, nutricionista iz Los Anđelesa naglašava da ako osetite navalu energije i bistrinu misli verovatno je u pitanju plaseboefekat.

izvor: N1