LONDON – Polovina svih odraslih osoba u Britaniji do sada je primila najmanje jednu dozu vakcine protiv kovid-19, čime je ta zemlja postala prva velika svetska ekonomija koja je dostigla tu prekretnicu.

Ministar zdravlja Met Henkok napisao je na Tviteru da je ta cifra dostignuta nakon jučerašnjih rekordnih 660.276 doza, prenosi Rojters.

Izrael je lider u vakcinaciji svog stanovništva, a slede ga Ujedinjeni Arapski Emirati, Čile, a zatim i Velika Britanija – a investitori pomno prate da li bi koje ekonomije mogle prvo da se oporave, navodi agencija.

„Vakcina je nacionalna priča o uspehu i naš izlaz iz ove pandemije“, rekao je Henkok, dodajući da je „oduševljen“.

Britanski premijer Boris Džonson dobio je prvu dozu vakcine juče, primivši injekciju AstraZeneke – koju je nekoliko evropskih zemalja privremeno prestalo da koristi ranije ove nedelje iz straha zbog bezbednosti.

Ipak, britanska vlada je ove nedelje upozorila na značajno usporavanje u aprilu zbog kašnjenja pošiljke sa indijskog Instituta Serum. Britanija se do sada oslanjala na vakcine AstraZeneke i Univerziteta Oksford, kao i vakcinu Fajzera i BioNTeka.

indeksonline.rs