Naslovna Sandžak Prijepolje Poljoprivredni sajam u Brodarevu

Poljoprivredni sajam u Brodarevu

U godini u kojoj se malo šta moglo protiv klimatskih uslova, sajam u Brodarevu pokazao svu žilavost posvećenosti zemlji i radu. Sajam dobro organizovan, podjeljeno blizu 250.000 dinara na ime nagrada, a manjak interesovanja građana…e, to je priča za neku drugu priliku.

– Poljoprivredna 2018- ta godina je, nema dileme, bila vrlo teška. Čini se da se može, na žalost, govoriti tek o jednoj u nizu teških godina jer predviđanja klimatologa nisu ni malo ružičasta pa nas drastične promene meteoroloških uslova očekuju i narednih godina pa i decenija. Stoga se moramo pripremati na svakojaka iznenađenja poput ovogodišnjeg ekstremno dugog kišnog perioda koji je, realno govoreći, upropastio dvije najvažnije djelatnosti u ovom kraju: malinarstvo i stočarstvo, rekao je, otvarajući sajam, član Opštinskog vjeća zadužen za poljoprivredu Nebojša Žunić.On je istakao da je tokom godine za nabavku rasne jagnjadi budžet opštine izdvojio 3,8 miliona dinara. Nabavljeno je 205 grla podijeljenih u 18 poljoprivrednih gazdinstava a za nabavku mašina i opreme za povrtare i voćare biće utrošeno preko 10 miliona dinara, rekao je Žunić i dodao da je budžetom predviđenih 6,2 miliona bilo nedovoljno da se podmire potrebe poljoprivrednika pa je Opštinsko vjeće donijelo zaključak kojim se za svih 140 nosilaca poljoprivrednog gazdinstva koji ispunjavaju kriterijume i uslove predviđene javnim pozivom obezbeđuju sredstva koja će biti za 4 miliona iznad prvobitno predviđenih.
-Do kraja godine čekaju nas izložbe stoke u šest najudaljenijih planinskih mjesnih zajednica kao i javni poziv za regresiranje vještačkog osemenjavanja krava, rekao je Žunić i pozvao stočare iz prijepoljskog kraja da učestvuju u ovim akcijama lokalne samouprave.Stručne komisije su, nakon obilaska izloženih stočnih grla i eksponata iz kategorije poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti i starih zanata, saopštila odluke kojima je podijeljeno gotovo 250.000 dinara nagrada.
Za izložene krave prvu nagradu (10.000 dinara) dobio je Nail Bjelak, drugu (8.000 dinara) Sead Bjelak a treću ( 6.000 dinara) DŽemo Ćosović. Za izložene bikove nagrađeni su Sinan Kajević prvom a Adnan Sinančević drugom nagradom. Za junice nagrađeni su Izudin Bjelak, Ahmet Jejna i Bajram Sinančević.
Nagrade za izložene ovnove pripale su Mehu Kajeviću prva, Branku Lazoviću druga i Denisu Haniću treća nagrada. Za ovce prva nagrada pripala je Jusufu Bjelaku, druga Mulazu Haniću a treća Junuzu Bjelaku. Za koze nagrađen je DŽevad Kolić.
Najboljeg konja, što se u ovom kraju posebno ceni, imao je Senad Dautović, drugu nagradu osvojio je Mišo Alađuz a treću Edita Balićevac.
Po ocjeni komisije, najbolje grlo izloženo na sajmu, imao je Nail Bjelak kome je pripala nagrada od 10.000 dinaraGojakovića
U kategoriji poljoprivrednih proizvoda, domaće radinosti i starih zanata nagrade su pripale: Bratislavu Garavinoviću u kategoriji mlječnih proizvoda, Rifatu Hadžaliću, Ramadanu Planiću i Binasi Adilović u sektoru voća, LJubisavu Gojakoviću, Draganu Gojakoviću i Binasi Adilović za povrće, a Nejmi Šehović i Medini Ćatić za izložene predmete domaće radinosti.Štand Sabrije Podbićanina
Među pčelarima vlada zdrava konkurencija pa je i komisija imala sličan pristup: nagrađena su sva četiri štanda i to Milivoje Jakšić prvom a ravnopravnom drugom nagradom Radiša Žarković, Rifo Viličić i Nedžad Kukuljac. Za negovanje starih zanata nagrađeni su Mušo Hodžić Fadil Musić i Fehim Bajramović.
Nagrada za najuređeniji štand pripala je pčelaru Milivoju Jakšiću.
izvor listpolimlje i tv5-užice

Exit mobile version