Policija dobija elektro-šok pendreke

Vlada Srbije uputila je u skupštinsku proceduru Predlog zakona o policiji koji predviđa dva nova sredstva prinude, raspršivač s razdražujućim sredstvom i korišćenje elektromagnetnih sredstava, takozvanih “šok palica”.

Predlogom zakona definisani su uslovi u kojima je dozvoljeno njihovo korišćenje; ali stručnjaci upozoravaju da je neophodna jača kontrola i sprečavanje zloupotreba.

Ukoliko Nacrt zakona bude prihvaćen u Skupštini, šok-palica i biber sprej će biti i sastavni deo opreme srpskog policajca. U Upravi policije kažu da će tako će biti bliži ostvarenju cilja: prinuda uz najmanje štetnih posledica.

“Posledice i kod jednog i kod drugog sredstva su kratkotrajne i ne ostavljaju trajnije posledice po lice prema kom se upotrebljavaju, a omogućavaju trenutno onesposobljavanje lica za kratko vreme, potrebno da bi se uspostavila kontrola nad tim licem”, objašnjava Dejan Joksimović, pomoćnik načelnika Uprave policije.

Odredbe Nacrta zakona o kontroli primene prinude sporne su iz ugla ljudskih prava, kaže za N1 Milan Antonijević i dodaje da je neophodna dobra obuka policije i jače kontrolisanje onih u čijim rukama su “biber sprej” i “šok palica”. Antonijevič podseća da su 2007. godine Ujedinjene nacije označile “šok palice” kao opasne, kao i da se njihova preterana upotreba može smatrati torturom.

“Ovo sredstvo može da se upotrebljava više puta zaredom, vi ne možete da znate da li je ova palica upotrebljena jednom ili nekoliko puta za redom i time prouzrokovala mnogo veći bol, nego što je to potrebno. Takođe, da li se ona koristi u svim opravdanim slučajevima, da li se koristi nad nekim koji je već savladan ili ne – to su sve pitanja koja ostaju u praksi da se ispituju”, kaže Antonijević.

Iz MUP-a kažu da će nakon svake upotrebe prinude policajac biti obavezan da o tome u roku od 24 sata podnese izveštaj. Ipak, opravdanost uvođenja novina pokazaće praksa.

“Nisu toliko opasna u njihovoj primeni, koliko je na primer, primena drugih sredstava. Ali, šta ako vam se desi sledeća situacija, na primer, u primeni tog određenog elektromagnetnog sredstva, na osobi koja ima pejsmejker. Možete direktno da ugrozite život čoveka. Hteli vi to ili ne”, kaže Duško Tomić, profesor sa katedre za bezbednost Fakulteta za inženjerski menadžment.

Građanima u Srbiji nije dozvoljeno da koriste biber sprej, ali će stupanjem na snagu novog Zakona o oružju i municiji njegova kupovina na crnom tržištu biti prošlost. Dok će policija regularno koristiti sprej i na ulici, građanima će biti dozvoljeno držanje, ali ne i nošenje.

izvor: N1

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO