Naslovna Vijesti Svijet Pokušaj puča koštao Tursku 90 milijardi evra!

Pokušaj puča koštao Tursku 90 milijardi evra!

img_2610.jpg
Pokušaj vojnog udara koštao je tursku ekonomiju oko 90 milijardi evra i doveo do otkazivanja oko milion turističkih aranžmana, izjavio je danas turski ministar trgovine Bulent Tufenkdži

– Ako uzmemo u obzir sve lovačke avione, helikoptere, bombe i oštećene zgrade, videćemo da je sve to koštalo najmanje 300 milijardi lira – rekao je Tufenkdži za turski dnevni list Hurijet.

Tufenkdži je naveo da će, srednjoročno posmatrano, šteta za tursku ekonomiju biti i veća zbog uticaja puča na turizam i poslovanje sa strancima.

– Otkazane su brojne porudžbine iz inostranstva, a mnogi strani turisti prestali su da dolaze u Tursku. Nažalost, pučisti su tenkovima na ulicama od Turske napravili zemlju trećeg sveta – kazao je on.

Tufekdži je precizirao da je otkazano oko milion rezervisanih aranžmana za Tursku, najviše zbog odluke vlasti da posle puča zabrane putovanje za oko tri miliona funkcionera i spreče da osumnjičeni za učešće u pokušaju obaranja vlade pobegnu iz zemlje.

On je međutim izrazio nadu da će se situacija vratiti u normalu i dodao da je kurs turske valute relativno stabilan.

Turski turizam već je pretrpeo gubitke posle terorističkih napada, jer je broj stranih turista u junu opao za 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

U pokušaju vojnog udara, u noći izmedju 15. 16. jula, kada je grupa komandosa otvorila vatru na državne institucije i pokušala da svrgne predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, poginula je 271 osoba, od čega 34 pučiste.

(informer)

Exit mobile version