Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu.

Pokret Samoodređenje Albina Kurtija uvjerljivo je pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu. „Naši prioriteti su pravda i radna mjesta“, poručio je vođa Pokreta Albin Kurti.
Kako je priopćilo Središnje izborno povjerenstvo nakon 97 posto prebrojanih glasačkih listića, Samoodređenje je osvojilo 48 posto glasova. Ta „lijevo-nacionalistička stranka”, kako Samoodređenje opisuje njemačka novinska agencija dpa, iza sebe je daleko ostavila Demokratsku stranku Kosova (PDK) koja je osvojila 17 posto i Demokratski savez Kosova (LDK) s 13 posto glasova. Oni su sinoć, nakon objavljivanja rezultata, priznali poraz.

Nova generacija političara“

Pristaše Samoodređenja proslavile su pobjedu u Prištini. Obraćajući se okupljenima u sjedištu stranke Albin Kurti je rekao: „Naši prioriteti su pravda i radna mjesta. Pred nama je dug put, a greške su moguće. Ali naši ciljevi su plemeniti.”

Nemački javni servis ARD ovako opisuje pobjednika izbora: „Kurti pripada novoj generaciji političara. On se zalaže za smjenu stare garde koja je dominirala kosovskom politikom od proglašenja neovisnosti. Taj 45-godišnji bivši politički zatvorenik, nadaren je govornik. Osobito je omiljen među mladima, ali i ljudima s Kosova koji žive u inozemstvu. Oni optužuju staro vodstvo da nije uradilo ništa protiv siromaštva i da su svi oni odgovorni za raširenu korupciju u zemlji.”

Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO