Pokrenuta istraga protiv generala Živanovića zbog ratnih zločina na Kosovu

Tužilac za ratne zločine doneo je naredbu za sprovođenje istrage protiv bivšeg komandanta 125. Motorizovane brigade generala Dragana Živanovića.

Istraga će biti sprovedena zbog sumnje da je Živanović u periodu od 1. aprila do 15. maja 1999. u selima Ćuška, Pavljan, Ljubenić i Zahač izvršio ratni zločin protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju Tužilaštva za ratne zločine.

Sumnja se da Živanović nije preduzeo nikakve mere i da je propustio da spreči ubistva najmanje 118 albanskih civila, teško telesno povređivanje 13 civila, uništavanje 40 kuća, pljačku imovine i proterivanja, oduzimanje i uništavanje njihovih ličnih dokumenata.

U naredbi se navodi da je general Živanović znao da će pripadnici jedinice 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć, izvršavajući naredbu i borbene zadatke njegove komande za pretres i čišćenje sela Ljubenić, Pavljan, Ćuška i Zahač, napasti civilno stanovništvo albanske nacionalnosti, vršiti ubistva civila, teška telesna povređivanja, raseljavanje i uništavanje imovine u velikim razmerama.

General Živanović bio je nadređen Toplici Miladinoviću, Milojku Nikoliću i Dejanu Bulatoviću koji su prvostepenom presudom u predmetu “Ćuška” osuđeni na maksimalne zatvorske kazne od 20 godina za ratne zločine na teritoriji pećke opštine.

Devetorica pripadnika 177. Vojno-teritorijalnog odreda Peć osuđeni su na 106 godina zatvora.
Presudom su potvrđeni navodi Tužilaštva da su masovna ubistva vršena na očigled prisutnih žena i dece, da je najmlađa žrtva imala 19, a najstarija 87 godina, da su prilikom ubistava, silovanja, uništavanja imovine i drugih krivičnih dela, osuđeni pokazali izuzetnu bezobzirnost i surovost, da su uklanjali dokaze spaljujući tela ubijenih civila, sa namerom da se ne otkriju zločini i da se ne identifikuju žrtve, zaključuje se u saopštenju.

Sandzakhaber / Izvor: RTS

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO