Naslovna Featured Istaknuto Pokrenuta ‘Digitalna ekspedicija’, karavan digitalnih veština

Pokrenuta ‘Digitalna ekspedicija’, karavan digitalnih veština

pokrenuta-‘digitalna-ekspedicija’,-karavan-digitalnih-vestina

Karavan digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti “Digitalna ekspedicija” pokrenut je danas na Trgu Republike u Beogradu, gde gradjani mogu da se upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka.

Gradjani će moći da saznanju kako se dolazi do odredjenih informacija, kako da u elektronskoj komunikaciji s državnom upravom ostvare neko svoje pravo ili ispune obavezu, kao i kako da sebi i svojoj deci pruže bezbedno digitalno iskustvo.

Tokom naredna četiri meseca karavan će posetiti još 15 gradova Srbije: Prijepolje, Vršac, Šabac, Smederevo, Kruševac, Kraljevo, Čačak, Užice, Suboticu, Aleksinac, Niš, Vranje, Pirot, Rašku i Novi Pazar.

“Kao i u Beogradu, gradjani će se upoznati sa elektronskim javnim uslugama koje su dostupne na sajtu eUprave, principima elektronske trgovine i osnovama bezbednog korišćenja društvenih mreža i ostalim pogodnostima digitalnog prostora”, rečeno je na pokretanju karavana u Beogradu.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić izjavila je da su digitalne veštine značajne ne samo za svakodnevnu komunikaciju i lični razvoj gradjana Srbije, već i za razvoj digitalnog poslovanja i preduzetništva i ukupan ekonomski rast.

“Digitalno preduzetništvo je baza digitalne ekonomije, i neophodno je da svako dobije šansu da iskoristi nove mogućnosti digitalnog doba. Znamo da je trenutno u Srbiji IT sektor najprosperitetniji, ali posebno treba da imamo u vidu da ga snažnim čine upravo mala i srednja preduzeća”, istakla je Matić.

Ona je dodala da iako ova preduzeća čine tek nešto više od petine ukupnog broja IT firmi, upravo ona prema prihodima, zaposlenima, kapitalu i dobiti nose dve trećine celokupne poslovne aktivnosti domaćeg IT sektora.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je da gradjani sada imaju priliku da odredjene obaveze, koje su pre zahtevale mnogo više vremena i čekanja u redovima, obave u nekoliko klikova.

“Koliko je digitalna pismenost važna uverili smo se u vreme pandemije kovida-19, kada smo radili od kuće, bili u izolaciji zbog bolesti a naši najstariji morali zbog očuvanja zdravlja da budu odvojeni od svojih najbližih”, rekla je ona.

Naglasila je da će kroz ovaj projekat poseban fokus biti na digitalnom opismenjivanju starih, odnosno obukama u gerontološkim centrima i domovima za stare, jer su oni tokom pandemije, kako je ocenila, pokazali odgovornost i tokom izolacije prihvatili tehnološke inovacije za komunikaciju.

Ovaj projekat sprovodi se uz podršku Ministarstva za trgovinu, turizma i telekomunikacije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, a u partnerstvu sa programom “Nova pismenost” koji realizuju USAID, Propulsion i UNDP.

Izvor: Beta

Podeli

Exit mobile version