Pokrenuli smo lavinu – Džudžo optužuje Rebronju, a Ugljanin nije upoznat sa slučajem udžbenika za historiju

Novi Pazar –  Esad Džudžo zatražilo je danas hitno povlačenje iz prodaje udžbenika “Historija” za šesti razred osnovnih škola, izdavačke kuće Klet, saopštilo je BNV nakon pisanje Sandžakhabera o ovom skandalu.

U saopštenju se navodi i da je od škola zatraženo da ovaj udžbenik izbace iz upotrebe i vrate ga izdavačkoj kući.

“Odbor za obrazovanje BNV ne stoji iza sadržaja ovog udžbenika, već isključivo iza dodataka udžbenika za nacionalne predmete, a koje Ministarstvo prosvete još uvijek nije odobrilo”, stoji u saopštenju.

Veće tvrdi da su recenziju i prijevod “Historije” sa srpskog na bosanski radili bivši članovi Odbora za obrazovanje Redžep Škrijelj i Amir Dautović,  a da je urednik bio Elijas Rebronja, predsjednik tog Odbora.

“Zbog tog skandaloznog čina BNV će podnijeti tužbu protiv odgovornih lica izdavačke kuće Klet, a protiv bivših članova Odbora za obrazovanje krivične prijave”, navedeno je u saopštenju.

Bivši šef resora za obrazovanje u Bošnjačkom nacionalnom veću u tehničkom mandatu Elijas Rebronja rekao je da su optužbe protiv njega i njegovih kolega neosnovane i besmislene, i da su oni bili zaduženi samo za prijevod tog udžbenika na bosanski jezik.

“Ja ne uređujem sporni udžbenik niti imam zakonsko pravo na to. BNV samo daje i potpisuje mišljenje na prijevod svih pa i tog udžbenika, a sadržaj i ilustracija nisu u našem domenu”, rekao je Rebronja.

On smatra da je ovo čista zloupotreba i zlonamjerna zamjena teza od strane Esada Džudža koji na ovaj način pokušava da svoju odgovornost prebaci na druge ljude.

“U impresumu jesu naša imena ali su tamo na isključiv zahtjev Esada Dzudze iako su se tome protivili predstavnici izdavačke kuće Klet. Oni uostalom znaju da mi ne učestvujemo u izradi udzbenika koji su već odobreni od strane Ministarstva prosvete  Republike Srbije”, naveo je Rebronja.

Nakon optužbi iz BNV oglasila se i izdavačka kuća Klet, koja je istakla da je udžbenik Historije štampan nakon dobijenog pozitivnog mišljenja od strane Veća.

“Imajući u vidu da je sada vrijeme izbora za novi saziv BNV razumijemo da se u političkim igrama ne bira oružje i da su dozvoljene prljave igre, ali mi nećemo dozvoliti da u iste budemo uvučeni. Smatramo da je veoma nekorektno saopštenje za javnost BNV i da se radi o političkoj borbi”, saopštila je izdavačka kuća Klet.

Ovim povodom oglasio se i Mešihat islamske zajednice u Srbiji koji smatra da je objavljivanje ilustracije lika proroka Muhameda u direktnoj suprotnosti sa verskim propisima islama i predstavlja skrnavljenje i uvredu za islam i muslimane.

“Zahtijevamo od Ministarstva prosvete da se ovaj udžbenik odmah povuče i da se ispravi. Ne želimo pomisliti da je ovo učinjeno namerno, ali su greške ove vrste nedopustive”, navodi se u saopštenju Mešihata.

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO