Pojavio se NOVI OBLIK KORONE! 9 puta je opasniji od dosadašnjeg

BEOGRAD – Nije neuobičajeno za viruse da mutiraju i menjaju svoju strukturu, a nova globalna studija potvrđuje da se iz Evrope u SAD proširila nova “mutacija” korona virusa.

Kako naučnici ističu, upravo zbog ovih promena u ćelijskoj strukturi veća je verovatnoća da će zaraziti više ljudi. Dobra vest jeste da neće pogoršati kliničku sliku, odnosno da neće izazvati teže oboljenje kod zaraženih, u odnosu na prethodnu verziju.

“To je sada dominantan oblik virusa”, rekla je za CNN imunološkinja Erika Olman Sefajer iz Instituta za imunologiju “La Jolla”.

Ona je zajedno sa timom naučnika analizirala više genomskih sekvenci virusa, i nakon sprovedenog istraživanja nad ljudima i životinjamau laboratoriji, došli su do zaključka da je mutacija mnogo zaraznija.

Tri do devet puta opasniji

Novi oblik, odnosno mutacija korone brže se množi u gornjim disajnim putevima – nosu, sinusima i grlu – što bi objasnilo zašto je zaraznija. S druge strane, analiza 1.000 Britanaca zaraženih virusom SARS-CoV-2 pokazala je da oni koji su inficirani ovom novom verzijom nisu ništa bolesniji, odnosno nemaju težu kliničku sliku.

Imunolog Dejvid Montefijore sa Univerziteta Djuk i njegove kolege testirali su dve mitacije korone u laboratoriju.

“Testirali smo da li je G oblik virusa zarazniji od oblika D. Svi rezultati pokazuju da je mutacija G tri do devet puta zaraznija od D”, otkrio je Montefijore.

Stručnjaci su naglasili i da su potrebna još iscrpnija i obimnija istraživanja da bi se moglo predvideti kako će ovo otkriće uticati na tok pandemije korona virusa.

indeksonline.rs/mondo.rs

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO