Naslovna COVID 19 Pogoršava se situacija u Evropi, zemlje zaoštravaju mere

Pogoršava se situacija u Evropi, zemlje zaoštravaju mere

pogorsava-se-situacija-u-evropi,-zemlje-zaostravaju-mere

LONDON – Epidemiološka situacija širom Evrope se pogoršava, a brojne zemlje odlučile su da zaošstre mere u borbi protiv širenja korona virusa, između ostalog, preporučuju da se u određene zemlje ne putuje, ali i zatvaraju granice za građane pojedinih zemalja.

Kao jednu od mera većina zemalja je uvela zatvaranje granica, uglavnom na tri nivoa, zelenom, narandžastom i crvenom, pa se na liste tih “boja” stavljaju zemlje u zavisnosti od epidemiološke situacije.

Pored toga, države su unutar svojih granica rešile da uvedu drastične mere, pa su tako, u Španiji, Madrid i još devet okolnih opština ponovo u karantinu, kao i četiri francuska grada, a francuski premijer Žan Kasteks nije isključio mogućnost da se još neki gradovi ili regioni nađu u takozvanom lokdaunu.

Velika Britanija najavila je da će danas popodne saopštiti neke nove mere, a prema pisanju tamošnje štampe moguće je da će region Liverpula biti stavljen u karantin zbog drastičnog povećanja slučajeva korona virusa.

U Holandiji je takođe zabeležen rekordan dnevni broj novozaraženih, ali za sada nisu uvedene nove mere.

Zbog povećanog broja slučajeva, ta zemlja je još pre dve nedelje najavila ograničavanje putovanja unutar zemlje ka najugroženijim regionima poput Haga, Amsterdama i Roterdama.

U Austriji su od utorka na snazi drastične mere koje podrazumevaju zabranu žurki van stambenog prostora, sportske i muzičke manifestacije, kao i vatrogasne vežbe.

Slovačka je na sednici vlade donela odluku o zabrani javnih okupljanja više od šest ljudi, ali i obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom i na zatvorenom prostoru, a jedini izuzetak od toga su nenaseljena mesta, gde razmak mora da bude veći od pet metara.

U Italiji će biti uvedena zabrana privatnih zabava kako za decu, tako i za odrasle, a moglo bi da bude skraćeno i radno vreme kafića.

U Poljskoj je uvedeno obavezno nošenje zaštitnih maski i na otvorenom, dok se za starije uvoide dodatne mere poput prava da idu u kupovinu od 10 do 12 sati pre podne.

Kada se radi o regionu, Slovenija je danaz ažurirala liste, tako da se na crvenoj listi nalaze brojni regioni zemalja članica EU, dok je Srbija ostala na zelenoj listi zemalja koje bez prte

U toj zemlji se pripremaju i za uvođenje strožijih mera, nakon što je u subotu potvrđeno 411 novoobolelih, što je najveći broj obolelih u jednom danu od početka pandemije.

Ukoliko dođe do uvođenja novih mera, navodi se, one će biti slične merama karantina koje su bile na snazi tokom proleća.

Krizni štab Hrvatske planira da uvede obavezno nošenje maski na otvorenom, kao i radno vreme za ugostiteljske objekte do ponoći.

Kada se radi o Crnoj Gori Nacionalno koordinaciono telo je odlučilo da ublaži mere u Nikšiću, Beranama, Andrijevici i Rožajama, ali i da pooštri u Ulcinju, Pljevljima i na Žabljaku, gde su najnepovoljniji trendovi kretanja oboljevanja.

Prema poslednjim podacima, samo u Evropi zabeleženo je šest miliona 133.624 slučajeva, najviše u Rusiji, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Italiji.

indeksonline.rs

Exit mobile version