BANJALUKA – Vlada Republike Srpske konstatovala je danas da se epidemiolokška situacjia u RS pogoršala, posebno u Banjaluci.Predstavnici Vlade su saopštili su da je u odnosu na nekoliko prošlih sedmica za sto odsto povećan rast zaraženih korona virusom.

Navedeno je da je samo u Banjaluci danas 121 novozaražen korona virusom, kao i da je zabrinjavajući stalan rast pacijenata u svim ambulantama, službi Hitne pomoći širom RS, kao i pacijenata koji imaju teže kliničke slike.

Naglašeno je da temperature traju deset i više dana, kao i da se pacijenti svakodnevno moraju lečiti u kovid ambulantama, dok je veći broj pacijenata upućen na Univerzitetski klinički centar (UKC) RS.

Predstavnici Vlade RS ocenili su da gradjani ne poštuju epidemiološke mere, kao i da postoji bojazan u Domu zdravlja Banjaluka da će biti ugrožen proces vakcinacije.

Navedeno je da je medju obolelima i sve više mladjih pacijenata kod kojih se razvija teška klinička slika.

Lekari UKC-u RS smatraju da, ako se gradjani ne budu pridržavali epidemioloških mera, u toj ustanovi neće biti u mogućnosti da pružaju usluge pacijentima koji boluju od drugih bolesti.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je da će, u slučaju da se nastavi trend pogoršane epidemiološke situacije, biti uvedene nove mere.

Republički krizni štab sutra bi trebalo da razmatrati nove odluke, a opcija je ukidanja dvoranskih takmičenja, muzike uživo u ugostiteljskim objektima, koja je odobrena samo pre dva dana.

Ministar zdravlja RS Alen Šeranić rekao je da se razmatra i ponovno vraćanje na rad od kuće, gde je god to moguće.

indeksonline.rs/Beta