POGLEDAJTE: Novih pet evra na tržištu (VIDEO)

U okviru šireg plana menjanja izgleda papirnog novca, a u cilju sprečavanja falsifikovanja, ECB predstavila novu novčanicu. Izašla je nova serija novčanica evra, a prva koja je ušla na tržište je novčanica od pet evra.

Nakon toga postupno će se menjati i ostale novčanice evra iz sada već “stare serije” koja je uvedena 1. januara 2002. godine.

Kako je pre nekoliko meseci u Frankfurtu najavio predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi planirano je da se zamene sve novčanice zaključno sa apoenima od 500 eura.

5eura

 

Na prvi pogled razlika između starih i novih novčanica gotovo se i ne vidi, ali kada se dotakne razlike postaju očigledne. U novoj novčanici utisnute su izbočene linije na desnoj i levoj ivici. Isto tako na novim novčanicama nalazi se i lik starogrčke boginje Evrope koja je uzeta s vaze stare gotovo 2.000 godina koja se čuva u Luvru.

Kako piše “Dojče vele”, iznos apoena više nije na tamnoj pozadini ilustracije antičke građevine nego je broj pet gotovo na sredini novčanice. Na njenom starom mestu je nešto složenija hologramska traka na kojoj je i glava antičke boginje Evrope, pa se ova nova serija novčanica eura koja će postupno zameniti sve stare i zove “Serija Evropa”.

Neke promene su bile nužne: skraćenica Evropske centralne banke više nije istaknuta samo na pet, nego na devet jezika zemalja koje imaju evro. Do sada su samo veći apoeni imali iznos odštampan u boji koja se menja zavisno od ugla gledanja. Sad je i novčanica od pet evra dobila tu skupu grafičku zaštitu od falsifkovanja, iako se falsifikatorima dosad nije isplatio trud za ovaj najmanji apoen.

Prema planovima, tek 2014. će se pojaviti nova novčanica od 10, a godinu dana kasnije od 20 evra.

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=awgADXlrpX8

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO