0381007.73

Skoro dve godine nakon dramatičnog nesreće broda Costa Concordia, počelo je njeno izvlačenje iz mora pored ostrva Giglia, na jugu Italije, piše Index. Reč je o najskupljem izvlačenju broda u istoriji i dosad nezabeleženoj operaciji koja bi mogla koštati više od 600 miliona dolara. Očekuje se da će akcija trajati 12 sati, a na njoj radi međunarodni tim od oko 500 radnika i inženjera.

Već ranije je ispumpano preostalo gorivo kako bi se sprečilo prljanje okoline, ali je lokalno stanovništvo ipak zabrinuto.

“Ako ga ne izvuku i ostane tu, ne znam. Kako će ga maknuti, u komadima? On je ovde postao poput nekog otiska, nadam se da će uspeti da ga odvuku. Kažu da postoji rizik mikro cunamija ako nešto pođe po zlu”, kažu stanovnici.

Podsetimo, kruzer – sedam puta veći od Titanika, nasukao se 2012. nakon što je udario u hridi i prevrnuo se. Istraga je pokazala da je kapetan, Frančesko Šetino, brod previše približio Gigliju u neuspelom manevru. Optužen je za ubistvo iz nehata, izazivanje brodoloma i napuštanje broda na kojem je bilo oko 4.000 putnika i članova posade. Preti mu 20 godina zatvora.

Za smrt 32 ljudi već su ranije osuđeni koordinator kompanije Kosta Krokijere, Roberto Feranini, direktor brodskog hotela kao još troje ljudi.