Pogledajte dokumentarni serijal o Džemalu Bijediću koji je uradila FTV – video

Dokumentarni serijal Džema pokušaj je da se kroz Džemala Bijedića kao najznačajniju političku ličnost naše zemlje u socijalističkoj Jugoslaviji, a mnogi će reći i, uz Mehmeda Spahu i Aliju Izetbegovića, najutjecajnijeg političara dvadesetog vijeka u našoj zemlji, da više svjetla pedesetogodišnjem periodu BiH.

BIJEDIC
BIJEDIC

Serijal nema namjeru dati konačan zaključak o bilo kojem pitanju koje je pratilo to vrlo turbulantno vrijeme i njegove protagoniste. Otvaranjem relativno nepoznatih ili nedovoljno naglašenih detalja te historijske epohe BiH, serijal prati put Džemala Bijedića kao, ako ne ključnog onda jednog od ključnih revolucionara i lidera ilegalog pokreta BiH.

Uz sve kontroverze političku ličnost koja se uhvatila u koštac sa rješavanjem međunacionalnih odnosa u Hercegovini, političara koji je iz sjene uz Kardelja bio ključni akter transformacije Jugoslavije početkom sedamdesetih, pa do danas nikada objavljenih detalja vezanih za smrt.
Prva epizoda serijala “Revolucionarni Mostar” osvjetljava društvenopolitički ambijent Hercegovine i Mostara uoči Drugog svjetskog rata ulazeći i u samo poraće. Gledaoci će kroz čitav serijal imati priliku da vide ogromnu količinu arhivskog materijala, često i prvi put javno prikazanog, koji je redakcija Dokumntarnog programa Federalne televizije u partnerstvu sa Muzejom Hercegovine u Mostaru ekskluzivno za potrebe ovog serijala digitalizovala i obradila.

PRVI DIO

[jwplayer mediaid=”5941”]

 

DRUGI DIO

[jwplayer mediaid=”5943”]

TREĆI DIO

[jwplayer mediaid=”5944”]

ĆETVRTI DIO

[jwplayer mediaid=”5945”]

PETI DIO

[jwplayer mediaid=”5947”]

 

POVEZANE VIJESTI
- Advertisment -

POPULARNO